TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 94

Bilaterally parameatal urethral cyst associated with hypospadias: A case report

 

Aim:

Parameatal urethral cyst (PUC) is a rare  lesion with bening natute.  Few manuscripts in literature are mostly from japan. PUC is   usually demostrated  neighbour to urethra and rarely bilateral. Its aetiology is still  unknown. Clinical appearance can be urinary retension,disuria, abnormal meatal view or completely unnoticed. We herein report our  bilaterally PUC case detected  in a patient with complaint of hypospadias.

Case report:

9 year old  boy was admitted to our instutition with complaint of abnormal location of the meatus. In physical examination, subcoronal hypospadias and  two fistula openings each side of the native meatus were observed. Initially two stage approach was planned but during operation only  fistula tracts were removed and the skin on the tracts was preserved.  Excess skin was used for covering the suture line  after completion TIPU procedure.Post operative follow-up  was uneventful.

Conclusion:

In  a recent meta-analysis,  60 (%44) cases with PUC was also found in some reports  137  paediatric cases with glanduler abnormalities. But any case  and  hypospadias association  was not found in literature therefore we think that our case is the first case   in literature.

Hipospadiyasa Eşlik Eden Bilateral Parameatal Üretral Kist: Olgu Sunumu

 

Amaç:

Parameatal üretral kistler (PÜK) oldukça nadir görülen benign lezyonlardır. Bu konuda yayınlanmış az sayıda makalenin çoğu Japonya kaynaklıdır. Kistler üretral meanın yan taraflarında bulunur ve nadiren bilateral olabilirler. Etyolojisi tam olarak anlaşılamamıştır. Parameatal üretral glandların retansiyonu sonucunda oluştukları sanılmaktadır. Tamamen asemtomatik olup tesadüfen saptanabilecekleri gibi üriner retansiyon, işeme sırasında ağrı veya bozuk kozmetik görünüm gibi belirtilerle de ortaya çıkarılabilirler. Burada Hipospadiaslı bir hastamızda rastladığımız bilateral PÜK olgusu sunulmuştur.

Olgu:

İdrar deliğinin yerinde olmaması ve penisin anormal yapısı nedeniyle kliniğimize başvuran dokuz yaşındaki erkek hastanın yapılan muayenesinde subkoronal hipospadias saptandı. Hipospadias ile birlikte glanüler tilt ve glans tepesinde üretral oluğun bittiği yerde bilateral yerleşmiş üç ve dört mm çaplarında iki adet kistik oluşum bulunduğu görüldü. Mevcut kistlerin glanuloplasti ameliyatında sorun oluşturabileceği düşünülerek başlangıçta iki seanslı ameliyat planlandı. Ameliyatta kistlerin üzerindeki deri ile birlikte eksizyonu yerine deri altından total kist eksizyonu denendi. İşlem sırasında her iki taraftaki kist de perfore olmasına rağmen duvarı tamamen sıyrılarak çıkarıldı. Kistin üzerinden ayrılan deri üretroplastide kullanılmaya uygun görülerek TİPU yöntemi ile ameliyat devam ettirildi ve hipospadias onarımı tamamlandı. Hasta aynı gün taburcu edildi. Sekiz aylık takip sürecinde kist nüksü veya meatal darlık gibi komplikasyonlar görülmedi.

Sonuç:

Son yıllarda yapılan bir metaanalizde çocukluk çağına ait 137 glans lezyonunun 60 kadarının (%44) içerisinde PÜK’lerin de olduğu kistik lezyonlar olduğu bildirilmiştir. Literatür taramasında bulunan yirmiden az makalenin hiçbirisinde PÜK ve hipospadias birlikteliğinden bahsedilmemektedir ve sunmakta olduğumuz olgu ilktir. Olgumuzda yapıldığı üzere parameatal üretral kistlerde önerilen tedavi kistin tümüyle çıkarılmasıdır. Kist aspirasyonu veya marsupializasyon gibi kistin tüm duvarının çıkarılmadığı olgularda, nüks görülebilmektedir. Hipospadias ve PÜK birlikteliğinde kist subdermal eksize edilerek parameatal deri korunabilirse, aynı seansta hipospadias onarımı başarıyla yapılabilir.

Close