Poster With Presentation - 3
AN ALTERNATIVE TERAPHY FOR PILONIDAL SINUS DISEASE: CRYSTALLIZED PHENOL APPLICATION
AIM: Pilonidal sinus disease is an acquired disease at the sacrococcygeal region that can be treated by a number of surgical techniques. Crystallized phenol application is the modality of choice in terms of conservative therapy for pilonidal sinus disease with higher success rates, lower costs, faster recovery and earlier return to work.
MATERIALS-METHOD: A 14-year-old boy is hospitalized with the diagnosis of recurrent pilonidal sinus disease. His physical examination revealed a sinus at the lower part of his incision. A 15-year-old girl is hospitalized with the diagnosis of pilonidal sinus disease. She underwent drainage of a pilonidal abscess three weeks prior to hospitalization and her physical examination revealed two sinuses at the intergluteal sulcus. A 15-year-old girl is hospitalized with the diagnosis of pilonidal sinus disease. Her physical examination revealed two sinuses at the intergluteal sulcus. All patients underwent phenol application under local anesthesia in an outpatient setting.The patients were seen 2 days after phenol application and 1st, 3rd and 6th weeks of the intervention.
RESULTS: The 13-year-old boy and 18-year-old girl did not face any problems after the intervention and all sinuses healed completely. The 15-year-old girl was followed for two weeks because of intergluteal maceration and purulent drainage from a sinus. She underwent another phenol application and the course after intervention was uneventful with complete healing of the sinus.
CONCLUSION: Crystallized phenol application is a promising therapy for pilonidal sinus with high success rates, fast recovery, and low cost.
PİLONİDAL SİNUS TEDAVİSİNDE CERRAHİYE ALTERNATİF BİR TEDAVİ YÖNTEMİ: KRİSTALİZE FENOL UYGULAMASI
AMAÇ: Pilonidal sinus adolesan yaş grubu çocuklarda karşılaşılan sakrokoksigeal bölge yerleşimli edinsel bir hastalıktır. Pekçok cerrahi teknik ile tedavisi mümkün olmaktadır. Sinus içine yapılan fenol uygulamaları erişkin yaş grubu pilonidal sinus hastalarının tedavisinde son yıllarda daha sık olarak kullanılan, başarı oranları yüksek, maliyetleri düşük ve işe dönüş açısından değerlendirildiğinde cerrahi tedavilere göre üstün tedavi yöntemleri olarak öne çıkmaktadır.
MATERYAL-METOD: 14 yaşında ve 1 yıl önce pilonidal sinus cerrahisi geçirmiş olan hasta nüks pilonidal sinus nedeni ile yatırıldı. Eski insizyon hattının alt ucunda tek pilonidal sinus ağzı mevcuttu. 15 yaşında ve başvurudan 3 hafta önce pilonidal abse direnajı yapılmış olan kız hasta pilonidal sinus nedeni ile yatırıldı. İntergluteal bölgede iki adet pilonidal sinus ağzı ve bunların superiorunda direnaja bağlı insizyon skarı mevcuttu. 18 yaşında kız hasta ara ara olan seröz vasıflı direnaj şikayeti olan hasta pilonidal sinus nedeni ile yatırıldı. İntergluteal bölgede iki adet pilonidal sinus ağzı mevcuttu. Hastaların hepsine günübirlik olarak lokal anestezi altında kristalize fenol uygulaması yapıldı. Hastalar işlemi takip eden ikinci gün, birinci, üçüncü ve altıncı haftalarda kontrole çağrıldı.
SONUÇLAR: 13 yaşındaki erkek hasta ve 18 yaşındaki kız hastada işlem sonrası herhangi bir problemle karşılaşılmadı ve sinuslerin tamamen kapandığı görüldü. 15 yaşındaki kız hastada fenolün ciltteki irritan etkisine bağlı olarak işlemi takibeden 3. hafta kontrolünde intergluteal bölgede maserasyon ve sinus ağzından pirulan direnaj olması üzerine hasta kuru pansumanlarla takip edildi, 2 hafta sonra ciltte düzelme olması üzerine yeniden fenol uygulaması için yatırıldı. Bu hastada da ikinci kez fenol uygulamasının sonrasında herhangi bir problemle karşılaşılmadı ve sinusün tamamen kapandığı görüldü.
TARTIŞMA: Pilonidal sinus tedavisinde cerrahiye alternatif olarak önerilen kristalize fenol uygulaması günübirlik olarak uygulanabilen kolay,ucuz ve başarı oranı yüksek bir yöntem olarak görülmektedir.