Video Presentation - 13
LAPAROSCOPIC EXCISION OF AN RETROPERITONEAL CYSTIC LYMPHANGIOMA
Background and aim: Lymphangiomas can be seen anywhere in the abdomen, and thus may presented with different and non-specific signs and symptoms. Reported cystic lymphangiomas which located in adrenal region are rare. We present a laparoscopicaly excised cystic lymphangioma case located in adrenal gland region.
Case report: 6.5-year-old boy was admitted to our clinic with abdominal pain lasting for six months. Abdominal US revealed lobulated cystic mass, 3.5 x 4 cm in size, at suprarenal region. Laboratory results were as follows; NSE; 31.2 µg/l, HVA: 2.28 mg/24h, VMA: 1.26 mg/24h. MRI evaluation of this simple adrenal cyst was reported as possible lymphangioma. Laparoscopic excision of the mass was planned. Case was placed in left semi-lateral (45º) position. Excision of the cyst was accomplished with one 10-mm umblical video-port, and three 5-mm working ports inserted trough; epigastrium, halfway between epigastrium and umblicus in midline, and right lateral to the umblicus on the midclaviculer line. Epigastric port was used for liver retraction, and remainig two were used for excision. Ligasure was used to open the peritoneum and excision of the cyst. He was fed on the 1th postoperative day and discharged home on 2nd postoperative day without any problem.
Conclusion: With gaining experience in laparoscopy, laparoscopic excision of retroperitoneal cystic lymphangiomas in selected childhood cases seem to be a safe and effective way due to its easy application, short operation time, better visualiztion of the operative field and adrenal region, and better cosmetic appearence.
RETROPERİTONEAL YERLEŞİMLİ KİSTİK LENFANJİOMUN LAPAROSKOPİK EKSİZYONU
Giriş ve Amaç: Batın içerisinde değişik yerlerden köken alabilen lenfanjiomlar bu nedenle nonspesifik ve çok çeşitli semptomlarla karşımıza çıkar. Literatürde sürrenalde yerleşmiş kistik lenfanjiom olguları oldukça nadir olarak rapor edilmiştir. Bu çalışmada, laparoskopik olarak eksize edilen sürrenal yerleşimli bir kistik lenfanjiom olgusunu sunuldu.
Olgu Sunumu: 6,5 yaşında erkek olgu, son altı aydır devam eden karın ağrısı şikâyeti ile başvurdu. Batın US’unda sürrenal lojda 3,5 x 4 cm boyutlarında lobüle kistik kitle saptandı. Laboratuvar tetkiklerinde NSE; 31.2 µg/l, HVA: 2.28 mg/24 saat, VMA: 1.26 mg/24 saat olarak saptanan olguda, MRI ile sağ sürrenal lojda basit kistik kitlenin lenfanjiom olabileceği düşünüldü. Kitlenin laparoskopik eksplorasyonu ve eksizyonu planlandı. Olgu, Sol semi-lateral (45º) pozisyonda yatırıldı ve kitlenin eksziyonu 1 adet 10-mm umblikal video-port, epigastrik bölgeden yerleştirilen 1 adet, orta hatta epigastrium ile umblikusun ortasından yerleştirilen 1 adet, ve midklaviküler hatta, umblikus sağ lateral hizasından yerleştirilen 1 adet, toplam üç adet 5-mm çalışma portu eşliğinde tamamlandı. Epigastrik port karaciğer ekartasyonu için, geri kalan 2 port ise çalışma portları olarak değerlendirildi. Peritonun açılması ve kistin eksizyonu için Ligasure kullanıldı. Olgu postop 1. Gün beslendi ve 2. Gün sorunsuz olarak taburcu edildi.
Sonuç: Laparoskopik cerrahide belirli deneyim kazanıldıktan sonra, kolay uygulanabilmesi, kısa operasyon zamanı, daha iyi kozmetik görünüm sağlaması ve operasyon lojunun daha iyi anatomik görünümünü vermesi nedeniyle, laparoskopik retroperitoneal lenfanjiom eksizyonunun uygun seçilmiş çocuk olgularda, güvenli ve etkili bir cerrahi yöntem olduğunu düşünüyoruz.