Oral Presentation - 94
IS THERE A CONNECTION BETWEEN THE SOCIOECONOMIC STATUS OF THE PARENTS AND PERFORATION OF THE APPENDIX IN THEIR CHILDREN?
BACKGROUND: Acute appendicitis is the commonest cause of acute abdomen requiring surgical intervention in children. The peaks are observed during adolescence. A large portion of childhood appendicitis present with perforation of the organ. Many causative variables are accused and debated. The purpose of this study is to evaluate the relationship between the socioeconomic structure of the family and appendix perforation in their children.
METHODS: The retrospective analysis of 256 patients (135 girls 121 boys) between June 2007 and June 2011 who were operated with the diagnosis of appendicitis in two pediatric surgery clinics was reviewed. The mean ageof the group was 9.2 (+ / - 2.1). The type of appendicitis, parents' education level, the economic status of the family, parents’ age, the time of patient admittance to the hospital after the onset of pain and the duration of the surgery were evaluated. The statistical analysis was interpreted with Chi-square test. p <0.05 was considered as statistically significant.
RESULTS: 105 of the cases (41.01%) were perforated appendicitis. 60 cases (23.5%) were admitted after 24 hours. 153 mothers (59.8%) were primary school graduates, 116 mothers (45.6%) were in the 31-36 age range. 99 fathers (38.6%) were primary school graduates, and 135 fathers (52.2%) were between 37-45 years of age. 187 (72.6%) of the families had a monthly income which was below 1250 Turkish Liras. 138 patients (53.7%) had been operated after 22 hours of the initial pain. The average timing of the operation after admission to the hospital was 4 (1-12) hours. There were no statistical significance between the age of the parents, education levels and the family's monthly income. Delayed administration of the patient after the onset of pain was increasing the rate of perforation.
CONCLUSIONS: In children, many variables are accused for the perforation of the appendix. There are studies in the literature which are related to ethnic and religious influence. There are foreign publications related to the socio-cultural structure. In our country there is no study on this issue. The statistical insignificance between the Perforation of the appendix and the family's socio-cultural is similar with the literature. We emphasize that our study should be enrolled in a multicentric platform with more patients.
ÇOCUKLARDA APPANDİSİTLERİN PERFORE OLMASINDA AİLENİN SOSYOEKONOMİK DURUMUNUN ETKİSİ VARMIDIR?
AMAÇ:Akut apandisit çocuklarda cerrahi girişim gerektiren en sık akut batın tablosudur. Çocuklarda adolesan dönemde pik yapmaktadır. Çocuklarda appandisitlerin büyük bir kısmı perfore olmaktadır. Bunun sebebi ile ilgili çok sayıda değişken suçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı apandisit nedeni ile opere olan çocuklarda ailenin sosyoekonomik yapısının bu olgularda perforasyonla ilişkisini olup olmadığını değerlendirmektir.
METOD: Haziran 2007-haziran 2011 tarihleri arasında iki çocuk cerrahisi kliniğinde Appandisit tanısı ile opere edilen 256 (135 kız 121 erkek)olgunun dosyaları retrospektif olarak tarandı. Olguların yaş ortalaması 9.2(+/- 2.1)idi. Tüm hastaların dosyalarından Appandisitin türü, anne babanın eğitim seviyesi anne baba yaşı ailenin ekonomik durumu, hastanın ağrı başlangıcından ne kadar süre sonra hastaneye başvurduğu ve ameliyat olduğu değerlendirildi. İstatistiksel analizler Chi-square testi ile yorumlandı. p<0.05 değerler anlamlı olarak değerlendirildi.
SONUÇLAR: Olguların 105(%41.01) perfore apandisitti. 60 olgu (%23.5) 24 saatten sonra başvurmuştu. Annelerin 153 ü (%59.8) ilkokul mezunu, Annelerin 116 sı (%45.6) sı 31-36 yaş aralığında Babaların 99 u (% 38.6) ilkokul mezunu ve 135 baba(%52.2) 37-45 yaş aralığındaydı. Ailelerin 187 si (%72.6) ayda 1250 liranın altında gelire sahipti. Hastaların 138 i(%53.7) ağrı başladıktan 22 saatten sonra opere edilmişlerdi. Hastaneye başvuru sonrasında ortalama operasyon a alınma süresi 4 saat (1-12) saatti. Anne yaşı baba yaşı öğrenim durumu ve ailenin aylık geliri istatistiksel olarak değerlendirildiğinde anlamlılık saptanmadı. Hastanın ağrı başlangıcından sonra gecikerek başvurusu perforasyonu arttırmaktaydı.
TARTIŞMA: Çocuklarda apandisitlerin sıklıkla perfore olması ile ilgili bir çok değişken suçlanmaktadır. 5 yaş altı çocuklarda bu perforasyon oranının fazla olmasının appendiks duvarının ince olması veya appendiksin anatomik yapısı ile ilgili olduğunu savunan çalışmalar vardır. Etnik ve dini etkilenme ile ilgili literatürde çalışmalar saptanmıştır. Sosyokültürel yapı ile ilgili yurt dışı yayınlar mevcuttur. Ülkemizde bu konuda çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada appendiks perforasyonu ile ailenin sosyokültürel düşkünlüğü arasında istatistiksel bağlantı saptanmaması yurtdışı sayılı yayı n ile benzerlik göstermektedir. Bu çalışmanın çok merkezli ve daha çok denek ile sürdürülmesi gerekli olarak değerlendirilmiştir.