TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster With Presentation - 25

A UNIQUE TREATMENT METHOD IN CASES WITH STUBBORN RECTAL PROLAPSE: ECHORN AND TUBE SIGMOIDOSTOMY

Background and aim: Classical treatment methods are not always successful  in patients with advanced rectal prolapse. Fixation of the rectum to coccyx with Echorn procedure, and the rectosigmoid colon to the abdominal wall with the tube sigmoidostomi was succeeded. Thus we present two cases of high-grade rectal prolapse which was treated with those method.

Cases Report:2-year-old male patient diagnosed with cystic fibrosis since born and 14-year-old girl patient during the last year had developed severe rectal prolapse; and 30% dextrose injection was applied three times with an interval of two months in pararectal areas of both patients. In spite of the sclerosing agent and dietary modification, rectum continued to prolapus in both patients.

In both patients were sutured to the coccyx back wall of the rectum, as well as simultaneously in the same session Echorn Surgery abdominal wall fixation of the rectosigmoid junction with Foley catheter that was sigmoidostomy tube. Echorn butterfly sutures are taken 15 days after surgery, Foley catheter are remove 21 days after. Ongoing in the form of lateral sigmoid fistula in both cases, the fistula was closed in about 2 months. For nearly a year following after surgery, prolapse was not being seen.

Conclusion: Tube sigmoidostomy and Echorn method in the initial treatment of patients with stubborn rectal prolapse is a unique method of providing fixation of the rectum and colon.

  

İNATÇI REKTAL PROLAPSUS OLGULARINDA ÖZGÜN BİR TEDAVİ YÖNTEMİ: ECHORN VE TÜP SİGMOİDOSTOMİ

Giriş ve Amaç:İleri dereceli rektal prolapsus olgularında klasik tedavi yöntemleri her zaman başarılı olmamaktadır. Echorn ameliyatı ile rektumun koksikse fiksasyonunun sağlandığı, tüp sigmoidostomi ile kolonun karın duvarına fiksasyonunun sağlandığı, böylelikle ileri dereceli rektal prolapsusun kesin olarak tedavi edildiği iki olgu ile sunulmuştur.

Olguların Sunumu: Kistik fibrozis tanılı 2 yaşında erkek hastada doğduğundan itibaren ve 14 yaşında kız hastada son bir yıldır ileri derecede rektal prolapsus gelişmiş olup her iki hastaya da üçer kez olmak üzere pararektal alana %30 dekstroz enjeksiyonu ikişer ay ara ile uygulanmıştır. Diyet düzenlemesi ve sklerozan ajan uygulamalarına rağmen her iki hastada da rektal prolapsus devam etmiştir.

Her iki hastaya rektum arka duvarının koksikse sütüre edildiği Echorn ameliyatı yanısıra eş zamanlı olarak aynı seansta rektosigmoid bileşkenin batın duvarına fiksasyonunu sağlayan Foley kateter ile tüp sigmoidostomi  yapıldı. Ameliyattan 15 gün sonra Echorn kelebek sütürü alındı, 21 gün sonra foley kateteri çıkarıldı. Her iki olguda lateral fistül şeklinde devam eden sigmoid fistül yaklaşık 2 ay içerisinde kapandı. Ameliyattan sonra yaklaşık bir yıldır takip edilmekte olan hastalarda prolapsus olmadı.

Sonuç:  İnatçı rektal prolapsus olgularının tedavisinde ilk olarak uyguladığmız Echorn ve tüp sigmoidostomi yöntemi, rektum ve kolonun fiksasyonunu sağlayan özgün bir yöntemdir.   

Close