TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 12

EARLY EXPERIENCE WITH THORACOSCOPIC REPAIR OF CONGENITAL DIAPHRAGMATIC HERNIA AND DIAPHRAGMATIC EVANTRATION IN CHILDREN

 

Background: To describe the surgical technique, initial results, and outcome of thoracoscopic repair of congenital diaphragmatic hernia (CDH) and diaphragmatic evantration(DE).

Patients and methods: A retrospective review was undertaken of patients with CDH and DE who underwent thoracoscopic repair from June 2009 to June 2012. Pleural insufflation with carbon dioxide was maintained at a pressure of 6-18 mmHg. Three trochars were used. The hernia defect was repaired and plication was done using nonabsorbable extracorporeal interrupted sutures.

Results: There were 11 patients, including 7 CDH and 6 DE patients. Mean age of the CDH patients was 3±2 days and mean age of DE patients were 12±3months.Mean operative time was 80±15minutes for CDH repair and 90±20minutes for DE correction. There were no conversions. All CDH patients were survived and discharged. Mean hospitalization time was 10±5 days. No complications occurred in CDH patients during 17±4month follow up and in DE patients during19±2.5month follow up.

Conclusion: Thoracoscopic repair is feasible and safe for children both with CDH and DE. The technique causes minimal trauma and minimal intrabdominal pressure elevation, results in good respiratory function, and promotes early recovery.

KONJENİTAL DİYAFRAGMA HERNİLİ VE EVANTRASYONLU ÇOCUKLARDA TORAKOSKOPİK ONARIM DENEYİMİMİZ

 

Giriş: Torakoskopik onarım yapılan konjenital diafragma hernili(KDH) ve diyafragma evantrasyonlu hastalarda(DE) cerrahi teknik özelliklerinin, erken sonuçların ve deneyimimizin paylaşılması amaçlandı

Yöntem: Haziran 2009 ile Haziran 2012 arasında torakoskopik olarak düzeltilen KDH ve DE tanılı hastaların dosyaları ameliyat yaşı, ameliyat şekli ve süresi, hastanede kalış süresi, erken ve geç komplikasyonlar parametreleri açısından geriye dönük olarak tarandı. Torakoskopi 6-8mmHg plevral CO2 basıncı idame ettirilerek ve 3 trokar kullanılarak yapıldı. Onarımda emilmeyen, tek tek atılan ekstrakorporal dikişler kullanıldı.

Sonuçlar: Yedi hastaya KDH ve 6 hastaya DE tanılarıyla torakoskopik onarım yapıldı. Ortalama ameliyat yaşı KDH’si için3±2 gün ve DE için 12±3.2 aydı. Ortalama ameliyat süresi KDH için 80±15dk ve DE için 90±20dk idi. Hiçbir çocukta torakotomiye geçmek gerekmedi. Bütün KDH’li hastalar yaşadı ve taburcu oldular. Bu hastalar için ortalama hastanede kalış süresi 12±5 gündü. KDH’l hastalarda 17±4aylık izlem süresince ve DE’lu çocuklarda 19±2.5 aylık izlemde herhangi bir komplikasyon gelişmedi.

Yorum: Konjenital diafragma hernisi ve evantrasyonunun düzeltilmesinde torakoskopik onarım kolay uygulanabilir, etkili ve güvenli bir yaklaşımdır. Ameliyat sonrası dönemde karın içi başınç artışı daha az olmakta,  hastaların ventilatörden ayrılma süreleri kısalmakta ve daha erken iyileşme görülmektedir.

Close