Poster - 51
The Incidence of Umbilical and Inguinal Region Pathologies in Premature İnfants
Aim :It is known that in premature infants, the incidence of umbilical and inguinal region pathologies is higher than infants born on term. In the present study, the incidence of umbilical and inguinal region pathologies was investigated in infants followed in our premature infants clinic. .
Method :286 premature infants born between 26-34 weeks of pregnancy and followed in premature infant clinic of our hospital were included in the present study. These infants were screened for umbilical and inguinal region pathologies. In. %19,5 of the infants (n= 56) various surgical problems were detected with physical examination. It was established that in these infants mean birth weight was between 600 gr - 2040 gr (mean 1310gr)and their ages ranged between 3-9 months..
Results :The most frequently occurring pathology in the infants followed was found to be umbilical hernia %32 (n= 18) . The number of girls and boys were respectively 7/11. All were born at 30 weeks or over except for three. The second most frequent pathology was inguinal hernia at %30 (n= 17) . Inguinal herni was bilateral in 3, left sided in 3 and right sided in 11.The number of girls and boys were respectively 4/13 . İnguinal hernia occurred most frequently in infants born between 26-30 weeks of pregnancy. Incarceration developed in none of these infants during our follow up until operation. All infants underwent operation after their primary problems related to prematurity were corrected and they were discharged from premature ICU and after elective preparations were made. .
Overall %14.2 (n=8) of the infants was diagnosed with undescended testis. Of these infants,1 had bilateral, 2 right sided , and 5 left sided undescended testis. It was also established that undescended testis occurred more frequently in infants born between 26-28 weeks od pregnancy.
In %12.5 of the infants,(n=7)non communicating hidrocel? and in , %3.5’ (n= 2)retractile penis were seen ( bilateral in 1 and left sided in 1)
Discusssion :The most frequently encountered pathology in the premature infants born at 26-34. weeks of pregnancy and folowed in our clinic was umbilical hernia., followed by inguinal hernia. Hen the timing of their presentation were compared, it was established that umbilical hernia presented at later weeks than inguinal hernia. . It is also thought that carrying out inguinal hernia repair after the improvement of problems related to prematurity is a more judicious approach.
Prematüre Bebeklerde Göbek ve İnguinal Bölge Patolojilerinin İnsidansı
Amaç:Erken doğan bebeklerde göbek ve inguinal bölge patolojilerinin, zamanında doğan bebeklere oranla daha yüksek sıklıkta görüldüğü bilinmektedir. Bu çalışmada, prematüre polikliniğimizde takibi yapılan bebeklerin göbek ve inguinal bölge patolojilerinin insidansı araştırılmıştır.
Yöntem:Bu çalışmaya, hastanemizin prematüre polikliniğinde takip edilen ve gebeliğin 26-34. haftaları arasında doğan 286 prematüre bebek dâhil edilmiştir. Bu bebekler göbek ve inguinal bölge patolojileri açısından taranmıştır. Bebeklerin %19,5’inde (n= 56) fiziki muayene ile çeşitli cerrahi sorunların olduğu tespit edilmiştir. Cerrahi sorun saptanan bu bebeklerin doğum ağırlıkları 600 gr - 2040 gr arasında (ortalama 1310gr) olduğu ve yaş aralıklarının 3-9 ay olduğu saptanmıştır.
Bulgular:Takip edilen bebeklerde en sık görülen patoloji %32 (n= 18) ile umblikal herni olduğu görülmüştür. Bu bebeklerin kız erkek sayıları 7/11 ve bu bebeklerin üçü hariç hepsi 30 hafta ve üzeri doğan bebeklerdir. İkinci sıklıkta %30 (n= 17) ile inguinal herni olduğu görülmüştür. İnguinal herni görülen bu bebeklerin 3’ünde bilateral, 3’ünde sol ve 11’inde sağ taraflı herni olduğu görülmüştür. Bu bebeklerin kız erkek sayıları 4/13 olmuştur. İnguinal herni en sık gebeliğin 26-30. haftalarında doğan çocuklarda görülmüştür. Bu bebeklerin hiç birinde, ameliyata kadar takip ettiğimiz süre içerisinde, inkarserayon gelişmemiştir. Bebeklerin tamamı, prematüriteye bağlı primer sorunları düzelip yenidoğan yoğun bakım ünitesinden taburcu edildikten ve elektif hazırlık yapıldıktan sonra ameliyat edilmiştir.
Toplamda %14.2 (n=8) bebeğe inmemiş testis tanısı konulmuştur. Bu bebeklerin 1’inde bilateral, 2’sinde sağ taraflı, 5’inde ise sol taraflı inmemiş testis olduğu görülmüştür. Takip altına alınmış olan bebeklerde, inmemiş testisin gebeliğin 26-28. haftaları arasında doğan bebeklerde daha sık görüldüğü saptanmıştır.
Bebeklerin %12.5’nde (n=7) kommunike olmayan hidrosel, %3.5’inde (n= 2) ise birinde iki taraflı diğerinde sol taraflı retraktil testis görülmüştür.
Tartışma:Polikliniğimizde takip edilen ve gebeliğin 26-34. haftalarında doğan prematüre bebeklerde en sık görülen patoloji umblikal herni olmuştur. İkinci sıklıkta inguinal herni görülmüştür. Her iki patolojinin bulgu verme zamanı karşılaştırıldığında, umblikal herninin daha ileri haftalarda, inguinal herninin ise daha erken dönemde bulgu verdiği kanısına varılmıştır. Aynı zamanda inguinal herni onarımının prematuriteye bağlı sorunlar düzeldikten sonra yapılmasının daha uygun bir yaklaşım olacağı düşünülmektedir.