TÇCD 2012 30th Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 92

Evaluation of The Reliability of Alvarado, Eskelinen, Lintula and Ohmann Scoring Systems in The Diagnosis of Acute Appendicitis in Children

Purpose: It is difficult to diagnose acute appendicitis in children and the decision for operation is generally made without certainty of the diagnosis, just by considering that the diagnosis is acute appendicitis.In this study, we aimed to show whether Alvarado, Eskelinen, Lintula and Ohmann scoring systems have diagnostic value and to evaluate the reliability of the scoring systems in the decision for surgery in children with abdominal pain.

 

Materials and Methods: 60 patients ( 40 male, 20 female) who admitted to our hospital with abdominal pain and were hospitalized with the diagnosis of suspected acute appendicitis and who have not been operated because of appendicitis before and whom had no history of trauma were enrolled in this study. The mean age of the patients was 9.9 years ( 3-16 years). The symptoms, examination and laboratory findings ( WBC, CRP) and ultrasonography results at the time of admission were recorded. Alvarado, Eskelinen, Lintula and Ohmann scores were calculated. Alvarado score of  ³ 7, Eskelinen score of  ³ 55, Lintula score of  ³   21 and Ohmann score of ³ 12 were considered as acute appendicitis. The decision for surgery was based on clinical judgement, laboratory and USG results, independant of the scores. The score was not the sole criteria for surgery in any of the patients. At the end of  treatment, the correlation of the scores with the diagnosis of acute appendicitis was evaluated.

 

Results: 42 of 60 patients underwent surgery and the diagnosis was acute appendicitis .18 patients were discharged from the hospital without surgery, after their pain subsided under clinical observation. Among 4 scores, Alvarado score had the highest sensitivity ( 80%) and Lintula score had the lowest  sensitivity ( 16%). The specificity of Ohmann score was the highest ( 88%), whereas the lowest specificity was of Alvarado score ( 38%). The sensitivity of WBC, CRP and USG was 95%, 80%, and 73% respectively.

 

Conclusion: Alvarado and Eskelinen scores might be helpful in definitive diagnosis of appendicitis. However, making the decision for surgery based on clinical assessment together with laboratory and USG results remains more superior and more reliable in children.   0

Çocuklarda Akut Apandisit Tanısı Koymada Alvarado, Eskelinen, Lintula ve Ohmann Skorları’nın Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi

Amaç: Çocuklarda akut apandisit tanısı koymak zordur ve ameliyat kararı genellikle tanıdan tam emin olmadan, sadece akut apandisit olma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülerek verilmektedir. Çalışmada, karın ağrısı nedeniyle başvuran hastalarda, Alvarado, Eskelinen, Lintula ve Ohmann tanısal skorlama sistemlerinin geçerli olup olmadığını göstermek ve operasyon kararı vermede bu tanısal skorlama sonuçlarının ne kadar güvenilir olduğunu değerlendirmek amaçlanmıştır.

 

Gereç ve Yöntem: Hastanemize karın ağrısı şikayeti ile başvuran ve akut apandisit ön tanısı ile yatırılıp izleme alınan, daha önce apendektomi geçirmemiş ya da travma öyküsü olmayan 20 ‘si kız, 40‘ı erkek toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 9.9  yıl (3-16 yıl) idi. Hastaların başvuru anındaki semptom ve fizik muayene bulguları, laboratuar değerleri ( lökosit, CRP), USG sonuçları kaydedildi. Bu bulgular Alvarado, Eskelinen, Lintula ve Ohmann  skorlamasına göre ayrı ayrı hesaplandı.Alvarado skorlamasına göre toplam skor 7 ve üzeri ise, Eskelinen’e göre 55 ve üzeri ise, Lintula’ya göre 21 ve üzeri ise, Ohmann’a göre 12 ve üzeri ise tanı akut apandisit olarak kabul edildi. Hastalarda operasyon kararı; klinik değerlendirme, laboratuar (lökosit, CRP) ve USG bulgularına göre verildi. Hiçbir hastada tek başına skor değerleri  ameliyat kararında esas belirleyici rol oynamadı. Tedavi bitiminde bu dört tanısal skor sonuçlarının akut apandisit tanısı ile ne kadar uyumlu olduğu değerlendirildi.

 

Bulgular: 60 hastanın 42’si ameliyata alındı; akut apandisit  saptandı. 18 hastanın ise izlem sonrasında karın ağrısı şikayetleri geriledi ve  opere olmadan taburcu edildiler. Dört skor arasında sensitivitesi en yüksek olan Alvarado skoru  (%80), en düşük olan ise Lintula skoru idi (%16). Spesifitesi en yüksek  Ohmann skoru (%88), en düşük  Alvarado skoru (%38) olarak saptandı. Lökosit değerinin sensitivitesi %95, CRP’ninki %80 ve USG’ninki %73 idi.

 

Sonuç: Akut apandisit tanısında  veya tanının reddedilmesinde Alvarado ve Eskelinen skorlama sistemleri yardımcı olabilir. Ancak çocuklarda operasyon kararını, laboratuar ve USG sonuçları ile birlikte genel muayene bulgularına göre vermek daha üstün ve daha güvenilir  olmaktadır.

    

 

 

 

 

  

Close