TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 110

Foreign body ingestion in children

Aim: Foreign body ingestion (FBI) is frequently seen in childhood. Fortunately the morbidity and mortality due FBI is low but parental anxiety is high. We aimed to evaluate the patients admitted with the complaint of FBI.

Materias and method: All medical records of the patients admitted to hospital with the complaint of FBI between November 2012 and June 2013 were evaluated retrospectively according to age, sex, ingested foreign body, time elapsed from the time of ingestion to hospital admission, complaints, imaging work-up, and treatment modalities.

Results: There were 127 males and 85 females. 26 patients were younger than 1 year of age and 111 patients were between 1 and 4 years of age. The time elapsed between FBI and hospital admission was between 30 minutes to 144 hours. In 81 patients direct radiogram did not show any foreign body (FB). However in 5 of them endoscopic FB removal was performed and one patient extracted FB through defecation. The most common FB’s were coins (n= 61) and batteries (n=35).  The most common complaints were vomiting(n=17), drooling(n=8), abdominal pain(n=4) and cough (n=1). FB’s were located in esophagus (n=34), stomach (n=71), small intestines (n=16) and colon (n=7). In 49 patients FB extraction was performed with folley balloon catheter or upper gastrointestinal endoscopy. No complications were observed during the procedures. In 3 patients with battery ingestion (2 in the esophagus and one in pyloric region) Grade II injury was observed.

Conclusion: Majority of ingested FB’s were extracted through natural ways. Ingested batteries and sharp objects carry the risk of injury to the gastrointestinal tract. A closer follow-up in patients who ingested aforementioned FB’s is important to prevent serious complications. FB’s that are located on upper gastrointestinal tract can safely be extracted by endoscopy.

Çocuklarda Gastrointestinal Yabancı cisimler

Amaç: Yabancı cisim yutma çocuklarda sık görülen bir durumdur. Mortalite ve morbidite nadirdir ancak ebeveynlerde ciddi anksiyeteye neden olabilmektedir. Çalışmamızda yabancı cisim yutulması nedeni ile görülen, takip ve tedavi edilen hastalar değerlendirilmiştir.

Materyal -Metod: Kasım 2012- Haziran 2013 yılları arasında yabancı cisim yutma şüphesi ile başvuran hastalar geriye yönelik olarak yaş, cinsiyet, geldiği yer, yuttuğu yabancı cisim, ne kadar sonra başvurduğu, bulguları, yapılan tetkikler ve tedavi stratejisi açısından değerlendirildi.

Sonuçlar: 212 hastanın 127 si erkek, 85 i kızdı. Yaş dağılımına göre, 26 hasta 1 yaş altı, 111 i 1-4 yaş, 68 i 5-9 yaş, 7 si 15 yaşından büyüktü. Hastaneye başvuru süreleri 30 dakika ile 144 saat arasında değişirken, ortalama 12,4 saat idi. 81hastada görüntüleme tetkikinde her hangi bir cisim görülmedi, bunların 5 inde endoskopik, 1 inde spontan olarak yabancı cisim çıktı.  Hastaların en çok para ( n= 61) ve pil (n=35)  yuttuğu görüldü.  Hastalarda en sık karşılaşılan bulgular kusma (n=17), tükürüğünü yutamama (n=8), karın ağrısı (n=4) ve öksürük (n=1) idi. Yabancı cisimlerin tespit edildiği yerleşim yerleri özofagus (n=34), mide (n=71),  ince barsak (n=16) ve kolon (n=7) idi.  49 (%23) hastada foley veya üst endoskopiye gereksinim duyuldu. Bu işlemler sırasında komplikasyon gelişmedi.  Pil yutan 3 hastada  ( 2 si yuttuktan 12 saat sonra başvurmuş ve özofagusa lokalize, biri 24 saat sonra başvurmuş ve pilora lokalize)  Evre II yanık gelişmişti.

Tartışma: Yutulan yabancı cisimlerin çoğu dışkı ile çıkmaktadır. Klinik takip ve komplikasyon oluşturma ihtimali olan yabancı cisimlerin başında yassı piller ve sivri cisimler gelmektedir. Bu tür yabancı cisim yutan hastalarda gelişebilecek komplikasyonlar nedeni ile hastaların yakın takibi gerekmektedir. Özellikle piloru geçmemiş yabancı cisimlerin endoskopi ile çıkarılması komplikasyon olasılığını azaltacaktır.

Close