Oral Presentation - 108
Determination of Percutaneous Endoscopic Gastrostomy Complication Rates in Children
Background: Percutaneous endoscopic gastrostomy (PEG) is widely accepted as the preferred procedure to establish long-term enteral feeding in children. Surprisingly, various published series suggest conflicting morbidity rates differing from 5-33% associated with PEG procedure in children. Therefore, we reviewed our experience with children who underwent PEG placement to find out the complication rates and long-term outcomes of this procedure.
Methods: The records of the patients who underwent PEG placement between January 2008 to December 2012 were reviewed. The patients were called to evaluate their latest situation. The procedure was performed with the standard pull technique under general anesthesia. Prophylactic antimicrobial drugs were not used. Tube feeding was begun 12 hours after the PEG placement. The patients were visited regularly by an experienced nurse in their homes and evaluated in terms of potential complications.
Results: A total of 40 pediatric patients (22 males and 18 females), with a mean age of 5.6±4.1 years (17 day old to 14 years), underwent 41 PEG placement. The mean weight of the patients during the procedure was 13.7±10.2 kg. The underlying diseases of the patients were neurological dysfunction (n = 34), metabolic disorders (n = 4), total intestinal aganglionosis (n = 1) and cleft palate (n=1). There was no early complication. The late complications were stoma infection which was managed conservatively in three children (7.5%), buried bumper in one (2.5%) and gastroesophageal reflux disease which required laparoscopic Nissen fundoplication in one (2.5%). Three patients died because of their underlying disease The PEG tube was removed permanently in four patients because they resumed an adequate oral intake.
Conclusion: PEG is a minimal invasive, easy, safe and reusable route for long term enteral feeding. Rates of PEG complications observed in this study are low and are generally minor. Observed rates of PEG-specific complications are lower than previous reports. Therefore it should be first preferred choice of procedure in children who require long term enteral feeding.
Çocuklarda Perkütan Endoskopik Gastrostomi İşlemi Sonrası Komplikasyon Oranları
Giriş: Çocuklarda perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) uzun süreli enteral beslenme için yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmasına karşın, literatürde bu yöntem sonrası çocuklarda gelişen %5 ile %33 arasında değişen komplikasyon oranları ile ilgili çelişkili yayınlar bulunmaktadır. Bazı serilerde şaşırtıcı derecede yüksek morbidite bildirilmektedir. Bu nedenle bu yöntemin güvenirliliği sorgulamak amacıyla PEG uygulanan hastaları geriye dönük tarayarak komplikasyon oranlarını ve uzun dönem izlem sonuçlarını ortaya koyma amaçlandı.
Yöntem: Ocak 2008- Aralık 2012 tarihleri arası PEG uygulaması yapılan tüm olguların dosya kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastalar telefonla kontrole çağırılarak son durumları değerlendirildi. Tüm hastalarda PEG uygulanması genel anestezi altında standart pull-through tekniği ile yapıldı. Profilaktik antibiyotik başlanmadı. Gastrostomiden beslenme; işlem sonrası 12. saatte başlandı. Hastalara deneyimli bir hemşire tarafından düzenli ev ziyaretleri gerçekleştirilerek olası komplikasyonların erken fark edilmesine çalışıldı.
Sonuçlar: Kırk çocuk hastaya 41 PEG uygulaması gerçekleştirildi. Hastaların 22’si erkek ve 18’i kızdı ve ortanca yaşları 5.6±4.1 yıl (17 gün - 14 yıl) idi. Hastaların işlem sırasındaki ortalama vücut ağırlığı 13.7±10.2 kg idi. En sık görülen PEG uygulama endikasyonu kronik nörolojik hastalıktı (n=34). Diğer endikasyonlar, metabolik hastalık (n=4), total intestinal agangliyonozis ( n=1) ve yarık damaktı (n=1). Ameliyat sonrası erken dönemde komplikasyon görülmedi. Ortalama işlem sonrası izlem süresi 24.3 ay (8-67 ay) idi. Geç dönemde 3 (%7.5) çocukta PEG uygulandıktan ortalama 6 ay sonra ortaya çıkan ve konservatif tedavi ile düzelen gastrostomi çevresi enfeksiyonu ve 1 (%2.5) hastada da PEG uygulandıktan 15 gün sonra kateterin maleot şeklindeki ucunun cilt altına yer değiştirdiği gözlendi. Bu olguya yeniden PEG kateteri konuldu. Bir (%2.5) hastada ise PEG yerleştirildikten 8 ay sonra sürekli kusmaya yol açan gastroözofageal reflü nedeniyle laparoskopik Nissen fundoplikasyonu yapıldı. Çocuklardan üçü kronik hastalıkları nedeniyle kaybedildiler. Dört hastada ise ağızdan beslenmeye geçilebilmesi üzerine, ortalama 18 ay sonra PEG katateri çıkarıldı.
Yorum: PEG minimal invazif, basit, güvenilir ve tekrar uygulanabilir bir gastrostomi yöntemidir. Uzun dönemde komplikasyon oranı düşük ve kabul edilebilir düzeyde olup daha önce bildirilenlere göre de daha düşüktür. Bu nedenle uzun süreli enteral beslenme gereksinimi olan çocuklarda ilk tercih edilecek yöntem olmalıdır.