TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 135

SURGICAL INDICATIONS FOR Gastro-esophageal reflux

Aim: We evaluated patients with anti-reflux surgery (ARS) according to surgical indications.

Patients and Methods: 45 patients with ARS were reviewed according to age, sex, symptoms, diagnostic methods, surgical indications, type of ARS, postoperative complications retrospectively.

Results: 23 female, 22 male patients with ARS had a range of age between 1 month and 17 years. The main complains were recurrent lung infections, failure to feed, vomiting, swallow difficulties and weight loss. All patients had upper GIS studies. Thirty patients underwent pH-metric study. The main indications for surgery: Neurological disorders (ND) (n=22), GERD (n=7), history of EA (n=6), hiatal hernia (n=5), history of diaphragmatic hernia (n=5), diaphragmatic eventration (n=1), Morgagni hernia (n=1), gastric volvulus (n=1). In 24 patients with ND, a gastrostomy was performed as well. The type of fundoplication was Nissen in 43 and Thal-Ashcraft in 2 patients. 28 patients had an open, 17 laparoscopic procedures. Five patients had a gas-bloat syndrome and one patient had a recurrence.

Conclusion: ND is the main indication for surgery in children with GER. Gastrostomy is also frequently needed in such children. Nissen fundoplication either open or laparoscopic is the most common procedure.

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜDE ANTİREFLÜ AMELİYAT ENDİKASYONLARI

Amaç: Antireflü ameliyatı yapılan kırkbeş hastanın endikasyonlar açısından değerlendirilmesi amaçlandı

Hastalar ve Yöntemler: Kırkbeş gastroösefageal reflü (GÖR) nedeniyle opere olan hasta, yaş, cins, klinik bulgular, tanı yöntemleri, cerrahi endikasyonlar, antireflü prosedürü, postoperatif komplikasyonlar açılarından retrospektif olarak değerlendirildi.

Bulgular: Yaşları 1 ay-17 yaş arasında değişen, 23 kız, 22 erkek GÖR’lü hastanın başvuru şikayetleri, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu, beslenememe, kusma, yutamama, kilo alamamaydı. Tanı için tüm hastalara özofagus-mide-duodenum grafisi yapılırken, 30 hastada tanının doğrulanması için pH metre de yapıldı Antireflü cerrahinin ana endikasyonları şu şekilde sıralandı; nörolojik defisit (n=22) , GÖR hastalığı (n=7), opere ösefagus atrezisi (n=6), hiatus hernisi (n=5), opere diafram hernisi (n=2), diafram eventrasyonu (n=1), Morgagni hernisi (n=1), organoaksiyel mide volvulusu (n=1) olarak saptandı. Nörolojik defisiti olan 24 olguda antireflü işlemine gastrostomi de eklendi. Antireflü işlemi olarak, 43 Nissen, 2 Thal-Ashcraft fundoplikasyonu uygulandı. İşlemlerin 28’i açık, 17 tanesi laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirildi. Postoperatif 5 olguda gaz sıkışması ve geğirememe, bir olguda nüks gözlendi.

Sonuç: Çocuklarda GÖR için  antireflü işlemleri daha çok nörolojik defisiti olan hastalarda yapılmakta, sıklıkla da gastrostomi eklenmektedir. Nissen funduplikasyonun açık veya laparoskopik yaklaşımla uygulanması da uygun cerrahi yaklaşım gibi görünmektedir.

Close