In a child patient with juvenile polyposis coli colonoscopic excision of lesions: A case report
Juvenile polyposis coli is a rare autosomal dominant disease in children and there is a risk of malignancy due to the it may contain adenomatous polyps. Excision of the colonoscope through the current approach.
In this study, we present 5.5-year-old male patient with 7 colon polyps and colonoscopic polypectomy made. Polyps were stalked, their diameters ranged from 3-4 cm to 0.5 cm and settled in the colon until the splenic flexure. The first application of patients with rectal bleeding was 2 years ago and anal polypectomy was made at that time. This patient admitted to us again re-admitted for intermittent rectal bleeding during this time continues. The pathological examination of the lesions repoted as juvenile polyps and the patient's diagnosis was determined as juvenile polyposis coli. There was no family history of gastrointestinal malignancy in patients. We are still able to follow the patient with pediatric gastroenterology clinic. Upper gastrointestinal endoscopy performed 1 month after the colonoscopy procedure and pathological finding was not determined.
Jüvenil polipozis koli’li çocuk hastada lezyonların kolonoskopik eksizyonu: Olgu sunumu
Jüvenil Polipozis Koli çocuklarda nadir görülen otozomal dominant geçişli bir hastalıktır ve arada adenomatöz polipler bulunabilmesi nedeniyle malignansi riski mevcuttur. Bu nedenle eskiden olduğu gibi poliplerin kendiliğinden kopmaları veya involüsyona uğramaları beklenmeden kolonoskopla çıkartılmaları güncel yaklaşımdır.
Bu çalışmada 2 yıl öncesinde rektal kanama yakınmasıyla başvuran ve o tarihte anal polipektomi yapılan, aralıklı rektal kanama şıkayetleri devam ettiği için yeniden bize başvuran ve yapılan kolonoskopide splenik fleksuraya kadar olan kolon bölümünde, boyutları 3-4 cm ile 0.5 cm arasında değişen, saplı, 7 adet polip saptanarak kolonoskopik polipektomi uyguladığımız 5.5 yaşındaki erkek olguyu sunmaktayız. Lezyonların patolojik incelemesi Jüvenil polipler olarak gelmiş olup, hasta jüvenil polipozis koli olarak değerlendirilmiştir. Aile öyküsünde gastrointestinal malignite belirtilmeyen olgu halen Pediatrik Gastroenteroloji kliniğimizle birlikte takip edilmektedir. Kolonoskopi işleminden 1 ay sonra üst gastrointestinal sistem endoskopisi yapılmış ve patolojik bulguya rastlanmamıştır.