Oral Presentation - 98
INDICATIONS OF SPLENECTOMY IN CHILDREN
BACKGROUND AND AIM: Spleen has many important functions especially for children. Splenectomy might be an unavoidable option in some conditions. Indications of splenectomy were studied in this report.
PATIENTS AND METHOD: Records of patients were analyzed retrospectively and 37 patients who underwent partial or total splenectomy due to different diseases between January 2008-June 2013 were included into this study. Operation were performed by laparotomy or laparoscopy according to surgeons’ preference.
RESULTS: Nineteen (51%) of patients were boys and 18 (49%) were girls. Diagnosis were idiopathic trombocytopenic purpura (ITP) in 9 patients (24%), hereditary spherocytosis in 8 patients (21%), aplastic anemia in one patient (3%), hemolytic anemia in four patients (11%), thalassemia major in three patients (8%), hypersplenism in two patients (5%) and sickle cell anemia in two patients (5%). There were hematologic diseases in 29 patients (78%), in total. The others were splenectomies because of traumatic laceration in one patient (3%), hydatid cyst in one patient (3%) and epidermoid cyst in five patients (13%). Splenectomies performed partially in epidermoid cyst and hydatid cyst, subtotally in aplastic anemia and totally in others. Cholecystectomy was done in one patient with hereditary spherocytosis and in one with sickle cell anemia at the same time, additionally. Operations were performed laparoscopically in 16 patients (43%) and the others operated by open surgery. There were no complications in postoperative period. Oral feeding time was 2nd day and duration of hospitalization was 4 days in both two groups.
CONCLUSION: Hematologic diseases are the majority of causes in the splenectomy indications. Traumatic laceration, hydatid cyst and simple cyst are the other indications in small ratios.
ÇOCUKLARDA SPLENEKTOMİ ENDİKASYONLARI
GİRİŞ VE AMAÇ: Dalak özellikle çocuklarda birçok önemli fonksiyonlara sahip bir organdır. Ancak bazı durumlarda splenektomi kaçınılmaz bir seçenek haline gelmektedir. Bu çalışmada çocuklarda splenektomi endikasyonları araştırıldı.
HASTALAR VE METODLAR: Bu çalışmaya Ocak 2008-Haziran 2013 tarihleri arasında çeşitli nedenlerle total ya da parsiyel splenektomi yapılan 37 hasta dosya kayıtları retrospektif olarak incelenerek çalışmaya dahil edildi. Ameliyatlar cerrahın tercihine göre açık ya da laparoskopik olarak gerçekleştirildi.
BULGULAR: Hastaların 19' u erkek (%51), 18'i kız (%49) idi. Hastaların 9’ unda (%24) idiyopatik trombositopenik purpura (ITP), 8’ inde (%21) herediter sferositoz, 1’ inde (%3) aplastik anemi, 4’ ünde (%11) hemolitik anemi, 3’ ünde (%8) talasemi majör, 2’ inde (%5) hipersplenizm, 2’ inde (%5) orak hücreli anemi olmak üzere hematolojik hastalıklar vardı. Toplamda hematolojik hastalığı olan hastaların sayısı 29 (%78) idi. Bir (%3) hastada travmaya bağlı laserasyon, bir (%3) hastada apse, bir (%3) hastada kist hidatik ve beş (%13) hastada epidermoid kist nedeniyle splenektomi yapıldı. Splenektomi, epidermoid kist ve kist hidatik sebebiyle ameliyat edilen hastalarda parsiyel, aplastik anemisi olan bir hastada subtotal yapıldı. Diğer hastalarda ise splenektomi total olarak gerçekleştirildi. Ayrıca herediter sferositoz ve orak hücreli anemisi olan birer hastada ilaveten kolesistektomi de yapıldı. 16 hastada (%43) laparoskopik yolla ameliyatlar yapılırken diğerlerinde açık yönteme başvuruldu. Postoperatif dönemde hastalarda ameliyatları ile ilgili herhangi bir komplikasyon oluşmadı. Her iki grupta da ameliyat sonrası oral beslenmeye geçiş zamanı ortalama olarak 2 gün, hastanede kalış süreleri 4 gün idi.
SONUÇ: Splenektomi endikasyonları arasında özellikle hematolojik hastalıklar büyük bir çoğunluğu oluşturmaktadır. Travma, kist hidatik ve basit kist gibi sebepler daha az oranda karşımıza çıkmaktadır.