TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 105

Laparoscopic Assisted Antegrad Percutaneous Gastrostomy

Introduction/Aim: Gastrostomy is performed in patients who need nutritional support for different reasons. Nowadays, gastrostomy is performed by different minimal invasive methods. Laparoscopically assisted antegrad percutaneous gastrostomy is one of these methods. In this study, we report our experience with this method.

Material and Method: We analysed the data of 12 patients that had percutaneous gastrostomy at our centre during 01.01.2011-15.07.2013.

Results: Percutaneous gastrostomy was performed in 12 patients. Patient ages ranged from 4 months to 11 years (mean, 5 years). 6 patients were female and 6 patient were male. Patient weights ranged from 5 to 11 kg (mean 9,7 kg). Indications for percutaneous gastrostomy tube were cerebral palsy (4), spinal muscular atrophy (2), hydrocephalus (3), medulloblastoma (1), cystic fibrosis (1), undiagnosed syndrome (1). Antireflux surgery and gastrostomy was performed in 7 patients. However, only gastrostomy was performed in 5 patients. Complications were intestinal obstruction (1), fever (2), local skin infection (1). Intussusception caused the intestinal obstruction and manuel reduction was performed. Feeding was started 3-7 days (mean, 4,8 days). Patients duration of hospitalization ranged from 7 days to 60 days (mean 24 days) (releated to primer disease).

Conclusion: Laparoscopically assisted antegrad percutaneous gastrostomy is a safe minimal invasive method with a low complication rate.

 

Çocuklarda Laparoskopik Yardımlı Antegrad Perkutan Gastrostomi

Giriş/Amaç: Gastrostomi açılması farklı nedenlerle beslenme desteği ihtiyacı olan hastalarda kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde  gastrostomi değişik minimal invasif yöntemlerle açılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de laparoskopi yardımıyla antegrad perkutan gastrostomi yöntemidir. Bu çalışmada kliniğimizin bahsedilen yöntemle gastrostomi açılması ile ilgili deneyimleri irdelenmiştir.

Gereç ve Yöntem: 01.01.2011 ile 15.07.2013 tarihleri arasında kliniğimizde laparoskopik olarak antegrad perkutan gastrostomi uygulanan 12 hastanın verileri irdelenmiştir.

Bulgular: Hastaların yaşları 4 ay ve 11 yaş arasında değişmektedir (ortalama 5 yaş). Hastaların altısı kız ve altısı erkektir. Hastaların kiloları 5-11 kg arasındadır (ortalama 9,7 kg). Çocuklarda gastrostomi açılması gereksiniminin altında yatan nedenler ise serebral palsi (4), spinal muskuler atrofi (2), hidrosefali (3), medulloblastom (1), kistik fibrosis (1), tanısı konulamamış sendrom (1) olarak izlenmiştir. Hastalarin beşine sadece gastrostomi açılırken yedisine ise gastrostomi ve antireflü cerrahi uygulanmıştır. İntestinal obstrüksiyon (1), ateş (2), lokal cilt enfeksiyonu (1) hastada görülen komplikasyonlardır. İntestinal obstrüksiyonun nedeni invajinasyon olarak izlendi ve manuel reduksiyon ile düzeltildi. Hastaların beslenme süreleri 3-7 gün arasında değişmektedir (ortalama, 4,8 gün). Hastanede kalış süreleri 7-60 günleri arasında değişmektedir (ortalama 24 gün). (Uzun kalış süreleri primer hastalıklarına bağlı izlenmektedir.)

Sonuç: Laparoskopi eşliğinde antegrad perkutan gastrostomi uygulaması güvenli, düşük komplikasyon oranı olan minimal invasif bir gastrostomi yöntemidir.

Close