TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 75

Primary spontaneous pneumothorax in children

Primary spontaneous pneumothorax (PSP) is a type of spontaneous pneumothorax without any underlying pulmonary pathology. In more than 90% of patients with PSP there is an apical subpleural bleb. In PSP, conservative treatment is the choice for the first attack. In recurrences surgical treatment is necessary. Thoracoscopic bleb resection and apical pleurodesis are the most frequently preferred treatments.

Between September 2011 and April 2013, ten patients (eight boys and two girls) with PSP were treated in our center.  Mean age was 15,4 (12-18 years). Pneumothorax was on the right side in six patients and on the left side in four patients. Patients complained of chest pain (n=7), dyspnea (n=2) and abdominal pain (n=1). All patients had chest tube drainage.

In four patients pneumothorax revealed spontaneously in 7.25 days. These patients are in follow up since 3 to 8 months. Five patients had recurrent pneumothorax on the same sideand recurrence period was between 2 weeks and 1 year. These patients  had thoracoscopic  bleb excision and talc pleurodesis. One patient had operation due to persistant air leakage.

In conclusion, PSP can be followed up conservatively but operation is neccessary for persistant air leakage and recurrent pneumothorax. Thoracoscopic bleb excision and apical pleurodesis are safe therapies with low complication rate.    

Çocuklarda primer spontan pnömotoraks

Primer spontan pnömotoraks altta yatan bir akciğer problemi olmayan kişilerde gelişen spontan pnömotorakstır. Olguların %90’ından fazlasında torakoskopide ve BT taramasında akciğer apekslerinde subplevral blebler saptanmaktadır. PSP’de ilk atakta persistan hava kaçağı olmaması durumunda konservatif izlem, pnömotoraksın tekrarlaması halinde ise cerrahi bleb eksizyonu ve plörodezis önerilmektedir.

Eylül 2011 ile Nisan 2013 tarihleri arasında bölümümüzde takip edilen 10 PSP hastası geriye dönük olarak irdelenmiştir. Hastaların 2 kız, 8 ise erkek idi ve yaş ortalaması 15.4 idi (12-18). Hastaların 6 tanesinde sağ, 4 tanesinde sol tarafta pnömotoraks gelişmişti. Hastalar göğüs ağrısı (7) , dispne (2), karın ağrısı (1) şikayetleriyle hastaneye başvurmuşlardı ve fizik muayene ve çekilen akciğer grafisi ile hastaya pnömotoraks tanısı konularak tüp torakostomi uygulandı. Hastaların incelenmelerinde altta yatan bir akciğer sorunu saptanmamıştır.

4 hastada tüp torakostomi ile pnömotoraks ortalama 7,25 günlük tüp torakostomi takibi sonunda düzelmiş tekrarlama görülmemiştir. Bu hastalar 3-8 aydır (ortalama 6, 25 ay) izlenmektedir. Beş hastada ise pnömotoraks aynı tarafta tekrarladığı için torakoskopik bleb eksizyonu ve talk plörodezis işlemi uygulanmıştır. Pnömotoraksın tekrarlama süresi 2 hafta ile 1 yıl arasındadır. Bir hasta ise persistan hava kaçağı nedeniyle opere edilmiştir. Cerrahi uygulanan hastaların takibinde herhangi bir komplikasyon izlenmemiştir.

Sonuç olarak PSP konservatif olarak izlenebilen ancak persistan hava kaçağı veya tekrarlaması durumunda cerrahi gerektiren bir hastalıktır. Bu hastalıkta torakoskopik bleb eksizyonu ve apikal plörodezis güvenli ve düşük komplikasyon oranlı bir tedavi yöntemidir. 

Close