TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 56

How Far Can We Go with The Declaration of Health Care Implementation

Aim: To discuss the financial report arisen with the pricing protocol of The Declaration of Health Care Implementation  (DHCI) and its probable consequences.

 

Materials and Methods : Eight diagnostic groups and surgical procedure which are more frequent in a pediatric surgery clinic between 2012-2013 were chosen. Four of them were C and D group surgeries (inguinal hernia, appendicitis, pilonidal sinus, undescended testes) requiring  daily or short-term hospitalization and the rest were belonged to A and B group (hepatectomy, biliary atresia, esophageal atresia, laparoscopic pyeloplasty) necessitating complicated procedures and long-term hospitalization.

Five patients per group were selected randomly from hospital automation records and hospitalization duration, surgical procedure, cost and the cost of invoice collected from Health Security Corporation were noted.

Results:

 

Mean Hospitalization Duration (Day)

Mean Cost (Tl)

Mean Invoice Cost (Tl)

Mean Profit/Loss (Tl)

Routine Interventions

2,65

628

584

-41

Complicated Interventions

21,75

8951

6519

-2432

 

Conclusion: DHCI pricing are evaluated in two different groups as in-package and out-of-package procedures. Package system provides more income and less loss in procedures requiring short-term hospitalization  whereas, complicated surgeries result in high loss whether or not included in package with the existing system.

Higher loss profile may give rise to miscellaneous issues in the view of well-qualified health presentation and education. Highly-detailed instructions of DHCI for some procedures will result in problems in practice and potential legal, administrative and fiscal complications.

 

 

Sağlık Uygulama Tebliği İle Üniversite Klinikleri Nereye Gidiyor?

Amaç: Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlandırmasının bir üniversite kliniğinde yarattığı mali tablo ve bunun olası sonuçlarının tartışılması amaçlanmıştır.

 

Gereç ve Yöntem :2012-2013 yılları arasında bir çocuk cerrahisi kliniğinde sık yapılan 8 tanı grubu ve cerrahi işlem seçildi. Bu işlemlerden 4’ü günübirlik ve kısa süreli yatış gerektiren  C ve D grubu ameliyatlardan  (İnguinal herni, Apandisit, Pilonidal Sinüs, İnmemiş Testis) , diğer 4’ü ise komplike cerrahi veya uzun süreli yatış gerektiren A ve B grubu işlemlerden (Hepatektomi, Safra yolları atrezisi,Özofagus Atrezisi ve Laparoskopik Pyeloplasti) seçildi.  Bu 8 tanı için cerrahi işlem yapılmış rastgele 5’er hastanın mali kayıtları hastane otomasyon sisteminden alınarak yatış süreleri,cerrahi işlem, yapılan masraf , SGK’dan tahsil edilen fatura bedeli not edildi.

Bulgular:

 

Ort Yatış Süresi (Gün)

Ort Masraf (Tl)

Ort Fatura Bedeli (Tl)

Ort Kar/Zarar (Tl)

Rutin Girişimler

2,65

628

584

-41

Komplike Girişimler

21,75

8951

6519

-2432

 

Sonuç: SUT fiyatlandırması Paket ve paket dışı işlemeler olarak iki farklı grupta değerlendirilmektedir. Kısa süreli yatış gerektiren işlemlerde paket uygulaması kliniklerin daha az zarara girmesi ya da düşük miktarda kar elde etmesini sağlarken , ileri düzey işlemlerde pakete dahil olsun ya da olmasın; bu fiyatlandırma sistemi ile klinikler büyük oranda zarar etmektedir. Bu işlemlerden dolayı kliniklerin ve hastanelerin zarar etmesi ileri dönemde nitelikli sağlık sunumu ve eğitim açısından sorunlar oluşturabilir. Sağlık Uygulama Tebliği’nin bazı işlemler için oldukça detaylı talimatları günlük pratikte uygulama sorunlarına ve potansiyel adli, idari ve mali sakıncalara neden olabilir.

Close