Poster - 68
RECURRENCE OF TRACHEO-ESOPHAGEAL FISTULA AFTER FISTUL LIGATION AND PRIMARY REPAIRING OF THE ESOPHAGEAL ATRESIA
Background/aim: Recurrent tracheo-esophageal fistula occurs in 3% to 14% patients after primary surgical procedure. This situation is difficult to diagnose. In our study, fistula recurrence was discussed with their characteristics, diagnosis, treatment and outcome.
Material and method: Between January 2004 and December 2012 the patients with esophageal atresia with distal fistula were retrospectively reviewed. One case had recurrence of fistula after primary repairing of the atresia and fistula.
Results: Over an 9 year period, 104 newborns with esophageal atresia and distal tracheo-esophageal fistula were treated. Twenty-six patients were dead (25%). Of remain 78 patients, one patient (1,2%) developed a recurrent fistula. Patient was asypmtomatic until five months old. She admitted to us complaint of siyanosis after the feeding. Esophagoscopy and broncoscopy was done and a tracheo-esophageal fistula was determined in the site of the previous fistula approximately 5 mm upper than carina. Recurren fistula was excised and repaired of the trachea and esophagus via right thoracotomy.
Conclusion: Infants who develop respiratory symptoms associated with feeding following repair of an esophageal atresia should be investigated urgently with cine-radiography and/or bronchoscopy. Once the diagnosis of a recurrent fistula has been firmly established, operative repair should be undertaken.
ÖZOFAGUS ATREZİSİ PRİMER ONARIMI VE FİSTÜL LİGASYONU SONRASI TRAKEO-ÖZOFAGEAL FİSTÜL REKÜRRENSİ
Amaç: Primer cerrahi sonrasında trakeo-özofageal fistül rekürrensi %3 ila %14 arasındaki sıkılıkta görülebilir. Bu, tanı aşamasında zorlanılabilecek bir durumdur. Bizim çalışmamızda, fistül rekürrensinin özellikleri, tanısı, tedavisi ve sonuçları tartışıldı.
Gereç ve yöntem: Ocak 2004 ile Aralık 2012 tarihleri arasında distal fistüllü özofagus atrezisi olan hastalar geriye dönük olarak tarandı. Bir hastada fistül ligasyonu ve primer onarım sonrasında fistül rekürrensi olduğu görüldü.
Bulgular: Dokuz yıllık sürede özofagus atrezisi ve distal trakeo-özofageal fistül nedeniyle 104 yenidoğan tedavi edildi. Hastaların 26’sı kaybedildi (%25) Yaşayan 78 hastanın birinde (%1,2) fistül rekürrensi izlendi. Beş aylık olana kadar asemptomatik olan kız hasta beslenme sonrası oluşan siyanoz atakları nedeniyle getirildi. Özofagoskopi ve bronkoskopi ile karinanın 5 mm yukarısında önceki fistül yerine uygun lokalizasyonda trakeo-özofageal fistül saptandı. Sağ torakotomi ile rekürren fistül eksize edilip, trakea ve özofagus onarıldı.
Sonuç: Özofagus atrezisi onarımı sonrasında beslenmeyle ilişkili respiratuar semptomları olan hastalar vakit kaybedilmeden sineradyografi ve/veya bronkoskopi ile değerlendirilmelidir. Uygun tedavi yapılabilmesi için erken tanı çok önemlidir.