Poster - 64
A New, Simple andEffectiveMethod of RepairingDiaphragmaticEvantration; ThoracoscopikDouble-PurseStringTechnic
AİM:Diaphragmaticeventration is characterizedby a permanentelevation of diaphragma, which can not completeitsmuscularizationduringgestation. Theevantration of diaphragma can be repairbyopenorendoskopicsurgerytechnics.Inthisstudywepresented a new, simpleandeffectivetechnicforrepairingthediaphragmaticevantration.Weappliedthistechnicto 4 patientssuccesfully.
MATERİAL AND METHODS:Thepatientscomparedforage of patients, presentingsymptoms, side of evantration, operationtype, earlyandlatecomplications.
RESULTS:Meanage of patientswas2.5years (1,5 to 4 years). Allpatient’spresentingsymptomwasrecurrentpneumonia. Theirrespiratoryfunctiontestsandexcersizecapasitiesweredone.All of theirchest X-Raysrevealedrightsidediaphragmaticevantration.
Weoperatedthem in rightlateralthoracotomyposition.Weappliedthoracoscopywiththreeportsand 4atm intra-thoracicpressure. First step waschoosingtheweakestpart of evantrateddiaphragmaandthenweappliedfirstpurse-stringsuturearoundthatarea.Afterthatweappliedthesecondpursestringsutureanddiaphragmalifteddowntothelowerposition.Weusedmonofilamentnon-absorbablesutureand teflon plejit.
Therewerenoearlyandlatesurgicalcomplications. Meanfollowup time is 1 year (6 months – 2.5years)andthere is noclinicalandradiographicpathologicalfindings.
One of ourpatients had a pulmonarysequestration inrighthemithorax. Afterrepairingtheevantrationweexcisedthethissequestrationbythoracoscopy
COCLUSİON:Thistechnic is simpleandeffectiveforrepairingthediaphragmaticevantration.
DİYAFRAGMA EVANTRASYONU ONARIMINDA BASİT VE ETKİLİ YENİ BİR YÖNTEM: TORAKOSKOPİK DOUBLE – PURSE STRİNG TEKNİĞİ
AMAÇ: Diyafragmaevantrasyonu, diyafragmanınmuskuler gelişimini yeterince tamamlayamamış ve böylece yüksek yerleşimli kalmış olması ile karakterize bir durumdur. Diyafragmaevantrasyonu açık yada endoskopik yöntemlerle onarılabilir. Bu çalışmada kliniğimizde geliştirdiğimiz ve 4 olguda başarı ile uyguladığımız yeni, basit ve etkili bir yöntemi sunmayı amaçladık.
MATERYAL-METOD: Bu yöntemi uyguladığımız 4 hastamızı; yaş ortalaması, başvuru şikayeti, evantrasyonun tarafı, operasyon şekli, postoperatif erken ve geç komplikasyonların varlığı ve geç dönem takipleri açısından inceledik.
BULGULAR:Hastalarımızın yaş ortalaması 2.5 idi(1.5-4 yaş). Hastaların ortak başvuru semptomu sık akciğer enfeksiyonugeçirmeleri idi. Tüm hastalarımızda evantrasyon sağ tarafta idi. Hastalar lateraltorakotomi pozisyonunda opere edildi. 3 port ve 4 atmintratorasik basınç kullanılarak torakoskopi yapıldı. Diyafragmanın en zayıf olduğu nokta belirlendi ve ilk pursestringsütür bu alana atıldı. Daha sonra bu alanın etrafına daha geniş olan ikinci pursestringsütür atıldı. İşlem esnasında mono filamentnon-absorbablesütür kullanıldı. Hastalarımızda erken ve geç cerrahi komplikasyon gözlenmedi. Takiplerinin ortalama 1.yılında olan hastalarımızın kontrol grafilerinde ve klinik takiplerinde sorunları görülmemektedir. Hastalarımızın bir tanesinde diyafragmaevantrasyonu onarımı sonrası aynı tarafta pulmonersekestrasyon olduğu görülmüş ve aynı seansta torakoskopik olarak eksize edilmiştir.
SONUÇ: Double-pursestring tekniği, diyafragmaevantrasyonu onarımında kullanılabilecek basit uygulanabilir ve etkili bir tekniktir.