Poster - 31
Invagination reduction procedure through enterotomy could preserve ileocecal valve in cases that may need bowel resection
Laparotomy and intestinal resection may be needed in invagination, especially in cases with late presentation and secondary invagination. In this study, we present a method describing reduction of invaginated segment by enterotomy. This approach provides ileocecal valve preservation and prevents unnecessary bowel resection. Case Presentations: Laparotomy was performed in two patients with diagnosis of primary invagination and for a patient with secondary invagination. The ages of the patients were 11 and 12 months for the cases with primary invagination and 9 years for the third case. Manual reduction was tried first for all cases, but reduction could not be managed. An enterotomy was done on colon distal to the invaginated ileocecal segment and intraluminal manual reduction (IMR) was performed. Reduction was successfully completed by IMR method. In cases with primary invagination, there was no intestinal ischemia and any other pathology so that resection was not done and enterotomy was closed. In 9 years old patient with secondary invagination, necrotic Meckel’s diverticulum was found inside of the invaginated segment and the diverticulum was excised. Ileocecal valve was preserved and enterotomy was closed. Postoperatively all three patients did well. Conclusion: If manual reduction could not be succeeded and a bowel resection is needed; to prevent resection and to preserve ileocecal valve and ileum, one must consider the IMR from an enterotomy.
Barsak rezeksiyonu gerektiren invaginasyon olgularında, enterotomi ile intraluminal redüksiyon yöntemi ileoçekal valvi koruyabilir.
İnvaginasyonda özellikle geç kalmış olgularda ve sekonder invaginasyonda redüksiyon yöntemleri ile açılmayan olgularda laparotomi ve barsak rezeksiyonu gerekebilir. Bu çalışmada bu tür olgularda rezeksiyon yapmamak ve ileoçekal valvi korumak için uyguladığımız enterotomi ile redüksiyon yöntemini tanımladık. Olgu Sunumları: Kliniğimizde yaşları 11 ve 12 aylık primer invaginasyon ve 9 yaşında sekonder invaginasyonu saptanmış 3 olguda invaginasyon tanısı ile laparotomi yapıldı. Yapılan eksplorasyonda manuel redüksiyonla açılmayan invagine segmente, rezeksiyon yapılmadan, kolonda segmentin distaline uyan bölgeden enterotomi yapılarak intraluminal manuel redüksiyon (EİMR) yapıldı. Her üç olguda da dışarıdan başarılı olmayan manuel redüksiyon, EİMR yöntemi ile başarıldı. Primer invaginasyonlu olgularda barsak kanlanması kontrol edilerek enterotomi kapatıldı. Sekonder invaginasyonu olan 9 yaşındaki olguda redükte olan segment içinden nekroze Meckel divertikülü çıktı ve divertikül rezeksiyonu yapılarak, ileoçekal valv korunmuş olarak enterotomi yeri kapatıldı. Hastaların postoperatif olarak sorunu olmadı. Sonuç: Rezeksiyon gerektirecek ciddiyette ve manuel redüksiyon yapılamayan invaginasyon olgularında, ileoçekal valvi ve özellikle terminal ileumu korumak için rezeksiyon yapmadan önce uygun olgularda EİMR yöntemi düşünülmelidir.