TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 107

A RARE COMPLICATION AFTER LOMBER ABSCESS DRAINAGE

Background: Spinal abscess are very rare in childhood. Urgent decompression is usually needed as it progresses fast. In aetiology, microorganisms may spread from different locations of the body. Most locations are spinal axis, lower thorax and lumber regions. In this case, we present a persisting clinical situation related to intestine after the lumber abscess drainage.

Case: 16-year-old girl operated for lumber abscess related to Brucellosis 5 months before her last visit, and neurosurgery performed discectomy at L5-S1 levels to clear the destructive tissues. However, as antibiotherapy was useless, patients’ suffering was continued. Patient visited neurosurgery because of walking difficulties was seen at the last 2 days. Patient was re-operated by neurosurgery as paraspinal abscess was detected at magnetic resonance imaging. At the operation, a cystic tissue was seen after the foraminotomy, and the tissue was detected to be intestinal after the exploration. Emergency laparotomy was performed on this diagnosis. Segment of ileum was found. Mucosa was intact while it was in the spinal canal however seromuscular layers were damaged. Also, mucosa of the ileum was perforated widely during spinal exploration. Resection and anastomosis was performed. Patient was discharged without problem.

Discussion: Abdominal organs may displace through retroperitoneal regions after operations. Peritoneal defects or technical faults may cause displacements. In addition to this information, as it was seen in our patient, the displacement of intestinal segment to spinal canal may be a matter of fact although it was a rare complication. So, surgeons must be careful during operations. 

LOMBER APSE DRENAJI SONRASI GELİŞEN NADİR KOMPLİKASYON

Amaç:  Spinal apseler çocukluk çağında nadirdir. Hızlı ilerleyebildiği için acil dekompresyon gerekebilir. Etyolojisinde bir çok lokalizasyondan köken alan mikroorganizmanın bulaşması rol oynar. En çok görülen lokalizasyonlar spinal aks, alt toraks seviye ve lomber bölgedir. Bu olgumuzda lomber apse drenajı sonrası şikayetleri geçmeyen bir hastamızın takibinde ince bağırsakların dahil olduğu bir klinik durum sunulmuştur.

Vaka: 16 yaşında kız hasta  son başvurusundan 5 ay önce Brucelloz’a bağlı  lomber apse düşünülerek biyopsi istemi ile beyin cerrahisi tarafından opere edilmiş ve L5-S1 düzeyinden diskektomi ile destrükte alanlar temizlenmişti. Ancak yakınmaları devam eden hastanınantibiyotik terapilerden fayda görmediği belirlendi. Son 2 günde yürüme zorluğu yakınması nedeni ile Beyin Cerrahisine başvurdu. Manyetik Rezosans sonrasında paraspinal apse olduğu saptanan hasta operasyona alındı. Beyin Cerrahisi tarafından opere edilen hastanın foraminotomisinde kistik görünümlü oluşumun açılması sonrasında intestinal dokunun tespiti ile acil laparotomi yapıldı. Bu segmentin ileuma ait olduğu görüldü. Yaklaşık 10 cm olan segmentin lümen bütünlüğünü, ameliyata kadar, koruduğu için karın içinde perforasyon olmadığı ancak seromüsküler tabakalarının diseke olduğu  görüldü. Ameliyat sırasında mukoza tabakasının da açılması ile geniş bir açıklık olduğu görüldü. Rezeksiyon anastomoz sonrasında hastanın takiplerinde sorun olmadan taburcu edildi.

Tartışma: Karın içi organlarının ameliyat sonralarında retroperitoneal bölgelere doğru retrakte olabilecektir. Bu durum, periton bütünlüğünün bozulması veya teknik nedenlerle gerçekleşir. Bununla beraber, hastamızda da görüldüğü gibi, barsak segmentinin spinal kanala kadar yer değiştirebileceği, ender olsa da, düşünülmeli ve operasyon sırasında dikkatli olunmalıdır. 

Close