Video Presentation - 5
LASER DEEPITHELIZATION AND TISSUE ADHESIVES FOR RECURRENT TRACHEOESOPHAGEAL FISTULE THERAPY: VIDEO PRESENTATION
Background: Recurrent tracheoesophageal fistulas (TEF) are serious problems after esophageal atresia repairs, and have been presented in 3-14%. Main treatment for recurrent tracheoesophageal fistulas is reoperation. Redo thoracotomy may be needed and also 25% of recurrence after fistula operation is reported. As a result, more non-invasive therapy opportunities have been needed. In this patient, laser deepithelization with tissue adhesives through bronchoscopy tools was shown for recurrent tracheoesophageal fistulas.
Case: 1-year-old and 10 kg female patient was referred to our hospital. She had been operated for oesophagus atresia and tracheoesophageal fistulas. After the operation she had lower respiratory tract infection. After this period, she had had persisting wheezing and cyanosis. So, sineoesophagography had been performed and recurrent tracheoesophageal fistulas had been found. Holium:YAG Laser deepithelization and tissue adhesives (fibrin glue) was used by bronchoscopy. Patient did not have compliants after the procedure for 7 months. Follow-up has still been processing.
Discussion: Although thoracotomy is presented as the first choice, other treatments within bronchoscopy are increasingly used. Chemical products and diathermy are some of the preferences. By laser deepithelization and tissue adhesives, the incidence of recurrence will be low. This method must be chosen at first attempt because patients will have fewer complications, and the procedure will be a minimal invasive operation.
REKÜRREN TRAKEOESOFAGEAL FİSTÜL TEDAVİSİNDE LASER DEEPİTELİZASYON VE DOKU YAPIŞTIRICISI KULLANIMI:VİDEO SUNUMU
Amaç: Trakeoesofageal fistül (TEF) rekürrensi özefagus atrezisi ameliyatlarından sonra %3-14 oranında görülen ciddi bir problemdir. Rekürren fistül onarımında önerilen yöntemlerin başında reopere edilerek fistül onarımı gelir. Ancak gerek retorakotomi ihtiyacı ve gerekse %25’i bulan tekrar fistül oluşması daha az invaziv tedavi seçeneklerini gündeme getirmiştir. Çalışmamızda bronkoskopi ile laser deepitelizasyonu ve doku yapıştırıcısı kullanılarak onarılan bir rekürren TEF tedavisi sunulmuştur.
Olgu: 1 yaşında, 10 kilo, kız hasta özefagus atrezisi ve TEF nedeni ile opere olduktan 1 ay sonra alt solunum yolu enfeksiyonu nedeni ile tedavi olmuş. İzlemlerinde hırıltılı solunum ve morarma yakınması devam eden hastada çekilen sineözefagografi ile fistül rekürrensi saptanıp kliniğimize yönlendirildi.Tedavisi için hastanemize sevk edilmiş. Rijit bronkoskopi ile Holium:YAG Laser deepitelizasyon ve doku yapıştırıcısı (fibrin glue) kullanılarak tedavi edilen hastanın şikayetleri 7 aydan beri tekrar etmedi. Hastanın takibi devam etmektedir.
Tartışma: Torakotomi ile fistül onarımı birinci seçenek olarak sunulsa da bronkoskopi ile çeşitli tedavilerin kullanımı artmaktadır. Kimyasal ürünler ve diatermi bu alternatiflerden bazılarıdır. Laser deepitelizasyon ve doku yapıştırıcılarının kullanımı ile rekürrens ihtimali az olacaktır. Hastanın işlem sonrası komplikasyonlarının çok az olması ve daha az invaziv olması nedeni ile bu yöntem öncelikle tercih edilmelidir.