Oral Presentation - 136
THE ROLE OF ABDOMINAL ULTRASONOGRAPHY AND COMPUTED TOMOGRAPHY FOR DIAGNOSIS OF ACUTE APPENDICITIS IN PEDIATRIC PATIENTS
Objective: The aim of this study was to investigate the adventage of each diagnostic contribution the abdominal ultrasonography and abdominal computed tomography in suspected patients in the diagnosis of the acute appendisicitis.
Material and Methods: 32 patients operated on for acute appendicitis were included in this study. 22 patiens with abdominal ultrasonography and rectal contrast-enhanced CT were retrospectively evaluated with the aim of further examination on physical examination and laboratory findings is questionable. Appendix diameter (6 mm and above) and its compressability were evaluated on abdominal ultrasongraphic examination. The presence of inflammatory signs and with contrast material filling the lumen of the appendix were evaluated on abdominal computed tomographic examination.
Results: It was diagnosed as acute appendicitis according to the findings of 10 patients 32 cases of clinical and laboratuary ; in addition according to the findings of abdominal ultrasonography in 16 patients and in addition according to the contrast-enhanced abdominal CT findings in 6 patients. All of the patients were found to be compatible with the histopathological diagnosis of acute appendicitis.
Conclusion: Abdominal ultrasonography in the diagnosis of patients with suspected acute appendicitis, ultrasonography in patients with suspected or insufficient diagnostic point of view of the contrast-enhanced abdominal CT was found to be a valuable diagnostic tool.
ÇOCUKLARDA AKUT APENDİSİT TANISINDA ABDOMİNAL ULTRASONOGRAFİ VE BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN ROLÜ
Amaç: Akut apendisit tanısında, şüpheli olgularda abdominal ultrasonografi ve abdominal bilgisayarlı tomografinin tanı koydurucu katkılarını ve birbirlerine ait üstünlüklerini araştırmak amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Akut apendisit nedeniyle opere edilen 32 hasta çalışmaya dahil edildi. Fizik muayene ve laboratuar bulgularının şüpheli olup ileri tetkik amacı ile abdominal ultrasonografi ve rektal kontrastlı BT yapılan 22 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Abdominal ultrasonografide apendiksin çapı (6 mm ve üzeri), kompresibilitesi; BT de ise apendiks lümeninin kontrast madde ile dolumu ve apendiküler inflamatuar bulguların varlığı değerlendirildi.
Bulgular: 32 olgunun 10 tanesine klinik ve laboratuavar bulgularına göre; 16 tanesine ise ilaveten abdominal ultrasonografi bulgularına göre; 6 tanesine ise ilaveten rektal kontrastlı abdominal BT bulgularına göre akut apendisit tanısı konuldu. Tüm hastaların postoperatif histopatolojik tanılarının akut apendisit ile uyumlu olduğu saptandı.
Sonuç: Şüpheli olgularda akut apendisit tanısında abdominal ultrasonografinin, ultrasonografinin de şüpheli ya da yetersiz olduğu olgularda ise kontrastlı abdominal BT nin diagnostik açıdan oldukça değerli bir tanı yöntemi olduğu saptanmıştır.