TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 6

LAPAROSCOPIC CYSTOTOMY AND OMENTOPLASTY IN THE LIVER HYDATID CYST

INTRODUCTION:Hydatid disease is a zoonotic infection caused by  echinococcus granulosus. Laparoscopic treatment of liver hydatid cyst has been increasingly popular parallel to the progress in endoscopic surgery. In this video, laparoscopic treatment of hydatid cyst of the liver is presented.

CASE REPORT: Six-year-old boy with abdominal pain and abdominal mass was admitted to our clinic. Ultrasonographically, 48x26x68 mm solitary Type II hydatid cyst (no daughter cysts were present) in the left lobe of liver was found. Interventional radiologic operation was not indicated because the cyst was located  close to the  gallbladder and porta hepatis. Preoperative albendezole 15 mg/kg/day was administrated for one month. The cyst was within the vision of the telescope and it was removed laparoscopically. One 10 mm and two 5 mm trocars  were inserted, the hydatid cyst was found. Typical crystal bright fluid was aspirated with a spinal needle inserted into the abdomen. Ten percent sodium chloride was replaced the aspirated fluid and waited for five minutes and re-aspirated. Adventia layer of cyst was opened with a hook electrocautery. The germinative membrane was evacuated into an endobag with assistance of grasper with great care. The cystic cavity was washed out with 10% sodium chloride and then an omentoplasty was performed. She was discharged on the 4th postoperative day. Postoperative albendezole 15 mg/ kg /day for three months was ordered in three cycles.

CONCLUSION:Laparoscopic treatment of liver hydatid cyst disease is safe and effective in selected cases. Many patients with liver hytadid disease have the opportunity to use the advantages of laparoscopic surgery.

KARACİĞER HİDATİK KİSTİNDE LAPAROSKOPİK KİSTOTOMİ VE OMENTOPLASTİ

GİRİŞ: Hidatik hastalığı, echinococcus granulosus’un neden olduğu zoonotik bir enfeksiyondur. Karaciğer hidatik kistinin laparoskopik tedavisi, laparoskopik cerrahide ilerlemeye paralel olarak giderek daha popüler olmuştur. Bu videoda,  laparoskopik olarak tedavi edilen bir karaciğer hidatik kisti olgusu sunulmuştur.

OLGU:Altı yaşında erkek, karın ağrısı ve karında kitle ile başvurdu. Ultrasonografik olarak karaciğer sol lobunda 48x26x68 mm Tip II hidatik kist bulundu (Kız kist yoktu). Kist, safra kesesi ve porta hepatise yakın olduğu için girişimsel radyolojik işlem endike değildi. Preoperatif, albendezol  15 mg/kg/gün dozunda bir ay uygulandı. Teleskobun görüş alanı içindeki kist, laparoskopik olarak çıkarıldı. Bu işlem için, bir 10 mm, iki adet 5 mm trokar yerleştirildi ve laparoskopik olarak hidatik kist bulundu. Tipik parlak kristal sıvı (kaya suyu), karın içine yerleştirilen spinal iğne ile aspire edildi. Alınan sıvı yerine % 10’luk sodyum klorür verildi ve beş dakika beklendikten sonra, sıvı tekrar aspire edildi. Kistin adventisya tabakası çengel elektrokoter ile açıldı. Germinatif membran bir tutucu yardımıyla büyük özenle endobag içine boşaltıldı. Kist içi % 10’luk sodyum klorür ile yıkandı ve daha sonra omentoplasti yapıldı. Postoperatif 4. günde taburcu edildi. Postoperatif albendezol  15 mg/kg/gün üç ay boyunca üç kür verildi.

SONUÇ:Karaciğer hidatik kist hastalığının laparoskopik tedavisi seçilmiş olgularda güvenli ve etkilidir. Laparoskopik cerrahinin tüm avantajlarını cerraha sunmaktadır.

Close