A RARE CAUSE OF BLOODY NIPPLE DISCHARGE IN INFANCY: INTRADUCTAL PAPILLOMA
Aim: Although pediatric surgeons see several cases of newborns and adolescents with breast pathologies, the majority of them are benign and they rarely need surgical interventions. Here we present a rare breast pathology causing milky nipple discharge on one breast due to ductal ectasia and metaplasia and bloody nipple discharge on the other breast due to intraductal papilloma in an infant.
Case and method: A male infant 3.5 months old was presented with bilateral breast enlargement and bilateral nipple discharge. History revealed bilateral firm areolar masses that were present at birth which slowly enlarged and softened, a bloody nipple discharge from the left breast and milky discharge from the right one. At physical examination, there were bilateral cystic breast masses with diameters of 3.5 and 4.5 cm, bloody nipple discharge from one side and milky discharge from the other. USG detected 40x17 mm cystic breast tissue on one side and 28x14 mm cystic breast tissue on the other. Bilateral mastectomy was performed with subareolar semicircular incisions after gently milking the breast tissue. Simultaneous inguinal hernia repair was also performed. Patient was discharged the next day. There were no problems on follow-up. Specimens were reported as ductal ectasia with intraductal papilloma on the left side and ductal ectasia with apocrine metaplasia on the right.
Conclusion: Ductal ectasia with metaplasia and intraductal papilloma is usually encountered in adults but can rarely be seen in infants. Mastectomy is a proper treatment for boys.
BEBEKLİK DÖNEMİNDE KANLI MEME BAŞI AKINTISINA NEDEN OLAN NADİR BİR PATOLOJİ: İNTRADUKTAL PAPİLLOM
Amaç: Çocuk cerrahları Yenidoğan ve adelosan çağlarında sıklıkla meme hastalıkları ile karşılaşmalarına rağmen bunların büyük kısmı selim gelişimler olup nadiren cerrahi müdahale gerektirirler. Bu çalışmada çocukluk çağında nadir görülen bilateral meme kitlesi ve tedavisi sunulmuştur.
Olgu ve yöntem: 3,5 aylık erkek hasta her iki memede büyüme ve akıntı şikayetleri ile başvurdu. Öyküsünde doğumdan itibaren bulunan kitlenin başlangıçta areola altında sert yapısının gittikçe büyüyerek daha yumuşak bir hale geldiği sol memeden kanlı bir akıntı olurken sağ memede süt benzeri akıntının başladığı öğrenildi. Muayenede solda 3,5 cm, sağda 4,5 cm’ye ulaşan çaplarda kistik yapıda, sağda sıkmakla süt gelen solda kanlı akıntı olan meme kitleleri dışında patoloji bulunmadı. USG’de sağda 40x17 mm solda 28x14 mm boyutlarında kistik meme parankimi görüldü. Cerrahi tedaviye karar verilerek önce memeler nazikçe sağılarak kitle küçültüldü ve subareolar semisirküler insizyon yapılarak bilateral mastektomi, ardından aynı seansta, herni onarımı yapıldı. Hasta ertesi gün taburcu edildi. Kontrollerinde sorun yaşanmayan hastanın patolojisi solda duktal ektazi ve intraduktal papillom sağda duktal ektazi ve apokrin metaplazi olarak rapor edildi.
Sonuç: Doğumdan birkaç aya kadar erkek ve kız çocuklarda meme bezi aktif kalarak büyüme ve salgılamaya devam edebilir. Malignite riski düşük olan bu yaşlarda ancak özel bazı durumlarda cerrahi tedaviyi gerekir. Duktal ektazi-metaplazi ve intraduktal papillom erişkinlerde sıklıkla kanlı akıntıya neden olan patolojiler olmalarına rağmen çocukluk çağında çok nadir görülürler. Olgumuzda nadir görülen iki meme patolojisi aynı bebekte beraber bulunmuştur. Kız çocuklarında daha çok konservatif yaklaşımlar önerilmekle beraber erkek çocuklarda mastektomi önerilmektedir.
Erişkin yaşta görülen duktal ektazi ve metaplazi ve kanlı akıntıya neden olan intraduktal papillom bebeklik döneminde de görülebilir. Erkek çocuklarda mastektomi tedavi için uygun bir seçenektir.