Poster - 9
Analysis of Laboratory Tests in Cases of Childhood Appendicitis
Aim:Simple and easily applicable for diagnosis of appendicitis is already used laboratory tests. The present study, we aimed to analyze the values of diagnostic methods in patients with acute and perforated appendicitis
Methods: The last year files of 97 patients who performed appendectomy with suspected appendicitis were retrospectively analyzed for demographic information, laboratory and histopathologic findings.
Results: The mean age of patients was 11 ± 3.36. Female/Male of ratio was as a 1/1,4. Histopathologic examination of the patients has been defined as acute appendicitis(n = 46), suppurative appendicitis(n = 33 ), gangrenous-perforated appendicitis (n = 17), chronic appendicitis (n = 1).White blood cells count, neuthrophil ratio and CRP levels were significantly higher Suppurative and gangrenous-perforated appendicitis than other types (p <0.05). As a result of laboratory investigations of patients with white blood cell count, neutrophil ratio (NR) and CRP sensitivity, specificity, positive identification, definition and accuracy rates were negative for white blood cell count (65%, 60%, 96%, 92%, 65%) , respectively. For neutrophil ratio (55%, 60%, 96%, 94%, 56%), respectively. CRP (50%, 80%, 92%, 98%, 52%), respectively. White blood cell count, neutrophil ratio and CRP were evaluated together, for the test (84%, 60%, 97%, 84%, 83%) was significantly higher.
Conclusion: a very significant increase of white blood cell levels not increase diagnostic accuracy observed but it was complicated cases may be related. White blood cell count, neutrophil rate and CRP was separetely observed not only the independent predictors but selectivity was not sufficient as well. As a result, the level of white blood cell, neutrophil ratio and CRP were found to be more useful approach to the assessment of cases of complicated appendicitis.
Çocukluk Çağı Apandisit Olgularında Laboratuar Testlerin Analizi
Amaç: Apandisit tanısında hali hazırda basit ve kolay uygulanabilir laboratuar testleri kullanılmaktadır. Çalışmamızda mevcut yöntemlerin akut ve perfore apandisit olgularında tanısal değerlerinin analizini amaçladık.
Yöntem: Son bir yılda apandisit şüphesi ile apandektomi yapılan 97 hastanın dosyaları demografik bilgileri, laboratuar ve histopatalojik bulgulara yönelik retrospektif incelendi.
Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 11±3,36 idi. K/E oranı 1/1,4 olarak saptanmıştır.
Histopatalojik inceleme de hastaların n=46’sı akut fokal apandisit, n=33’ü süpüratif apandisit, n=17’si gangrenöz-perfore apandisit, n=1’i kronik apandisit olarak tanımlanmıştır.
Süpuratif ve gangrenöz-perfore form apandisitlerde diğer tiplere göre BK, NR ve CRP değerleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.05). Hastaların laboratuar incelemeleri sonucunda beyaz küre sayısı, nötrofil oranı(NR) ve CRP’nin duyarlılık, özgüllük, pozitif tanımlama, negatif tanımlama ve doğruluk oranları sırasıyla beyaz küre sayısı için(%65, %60, %96, %92, %65) olarak bulunmuştur. Nötrofil oranı için (%55, %60, %96, %94, %56) olarak bulunmuştur. CRP için (%50, %80, %92, %98, %52) olarak bulunmuştur. Beyaz küre sayısı, nötrofil oranı ve CRP birarada değerlendirildiği test için (%84, %60, %97, %84, %83) olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur.
Sonuç: Beyaz küre düzeylerinde çok anlamlı artışın tanısal kesinliği artırmadığı ancak komplike olgularla ilgili olabileceği görüldü. Beyaz küre, nötrofil oranı ve CRP’nin ayrı ayrı bağımsız belirleyiciler olmadığı gibi seçiciliklerinin de yeterli olmadığı görüldü. Sonuç olarak, beyaz küre düzeyi, nötrofil oranı ve CRP’nin birlikte değerlendirilmesinin komplike apandisit olgularına yaklaşımda daha faydalı olacağı saptanmıştır.