TÇCD 2013 31st Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 89

CYSTOSCOPY EXPERIENCE IN A DISTRICT STATE HOSPITAL

INTRODUCTION

First cystoscopic procedures are performed  in 1805 after the discovery cystoscope by Bozzini. First cystoscopic procedure in children is performed in 1908 to a 2 year old child. After 2 centuries, cystoscopy has been an indispensable diagnostic and therapeutic method in pediatric urology.

OBJECTIVE

 The aim of this study was to report the cystoscopy experience of a pediatric surgery clinic in a district state hospital.

STUDY DESIGN:

Between January 2009 and December 2012 cystoscopic procedures performed in Darica Farabi Hospital, pediatric surgery clinic were evaluated retrospectively. 164 cystoscopic procedures applied to 144 patients were evaluated for age, sex , complications and long-term follow-up.

RESULTS:

144 patients were included in the study. 93 of these patients (64.5%) were female while 51 (35.5%) were male. The median age of the patients was 4.81 (28 days-13 years). A total of 164 cystoscopy procedures were performed. This operations were, 62 diagnostic cystoscopy procedure showing normal findings, 22 Sting procedures for a single or double-sided VUR, 10 double J catheters were placed or removed, endoscopic treatment of ureterocele in 7, 3 PUV ablation procedures, for urethral stones in 2, 3 extraction of distal ureteral stones, 4 diagnostic procedures for anoperineal injury, 3 for the diagnosis of vesicovaginal fistula and 3 procedures for bladder diverticulas. In one patient, open surgery was required due to the rupture of ureter having a stone. No other complications were observed. Follow-up of all of the cases did not reveal any problem.

DISCUSSION

Cystoscopy is an indispensable procedure  in pediatric urology. Today, the renovations of the childhood cystoscopes , availability make these materials  fine instruments of easy operations, and increased the likelihood of good images. Cystoscopy must be among  pediatric surgeons’  general practice.

BİR İLÇE DEVLET HASTANESİNDE SİSTOSKOPİ DENEYİMLERİ

GİRİŞ: İlk sistoskopik girişimler 1805 yılında Bozzini sistoskopu nun bulunmasından sonra uygulanmaya  başlandı. Çocuklarda İlk sistoskopik işlem ise 1908 de 2 yaşında bir çocuğa yapılıp rapor edilmişti. Aradan geçen 200 yıl sonunda sistoskopi pediatrik üroloji de vazgeçilmez bir tanı ve tedavi yöntemi olmuştur. Son 20 yıl içerisinde fleksible sistoskoplar ve görüntüleme sistemlerindeki gelişmeler ve lazer teknolojisinin girmesi ile sistoskopi sadece tanı olmaktan çıkıp bir çok hastalığın tedavi yöntemi olmuştur.

AMAÇ:Bu çalışmanın amacı  bir İlçe Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi kliniğinin sistoskopi deneyimlerini paylaşmaktır.

MATERYAL METOD: Ocak 2009-Aralık 2012 tarihleri arasında Darıca Farabi Devlet Hastanesi çocuk cerrahisi kliniğinde gerçekleştirilen sistoskopik işlemler retrospektif olarak değerlendirildi. 144 olguya uygulanan 164 sistoskopik işlem hastaların yaşları,cinsiyetleri işlem biçimleri ve sayıları oluşan komplikasyonlar ve uzun süreli takipler açısından değerlendirildi.

SONUÇLAR:  Çalışmaya 144 olgu dahil edildi Bu olguların 93 (%64.5)sı kız 51 (%35.5)sı erkekti. Olguların ortanca yaşları 4.81(28 gün-13 y) dı. Bu olgulara toplan 164 sistoskopik işlem uygulanmıştı. Bu sitoskopik işlemler sırası ile 62 işlem normal bulgular gösteren tanısal sistoskopi, 22 işlem tek ya da çift taraflı VUR için STİNG, 10 işlem double j kateter konulup çıkarılması, 7 işlem üreterosel  endoskopik tedavisi, 3 işlem PUV ablazyonu, 2 işlem üretrada taş,3 işlem üreter alt uçta taş ekstirpasyonu, 4 işlem anoperineal yaralanma sırasında tanılama amaçlı, 3 işlem vezikovaginal fistül tanısı için ve 3 işlem mesane divertikülü için yapılmıştı. İşlemler sırasında bir üreter alt uç taşında üreter rüptürü nedeniyle açık cerrahi girişim gerekli oldu. Başkaca komplikasyon gelişmedi. Olguların tamamının takiplerinde problem yoktu.

TARTIŞMA: Çocuk Ürolojisinde sistoskopi vazgeçilmez bir yöntemdir. Günümüzde çocuk sistoskoplarındaki yenilemeler bu malzemelere kolay ulaşılabilme ve kolay işlem yapabilme iyi görüntü sağlama olasılığını arttırmıştır. Çocuk cerrahları için sistoskopi  genel pratikleri içerisinde mutlaka bulunmalıdır.

Close