TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 111

ASYNCHRONOUS BILATERAL OVARIAN TORSION

INTRODUCTION

Delay and misdiagnosis of ovarian torsion (OT) is common and may result in loss of the ovary. In unilateral cases, the risk of torsion also exists for the contralateral ovary. Herein,  we aimed to emphasize the proper approach to a very rarely seen asynchronous bilateral OT.

CASE

A 10-year-old girl was brought to the emergency service with complaints of abdominal pain and vomiting persisting over the last two days. Her physical examination revealed right lower abdominal quadrant tenderness and Doppler USG findings were consistent with right OT. Exploratory laparotomy revealed a completely necrotic right ovary, rotated clockwise around its pedicle for 2160 degrees and a normal contralateral ovary. Oophorectomy was performed. At postoperative third week, the patient was brought to our emergency service with similar complaints which started 6 hours ago. Left lower quadrant tenderness was found in the physical examination and doppler USG was consistent with the left OT. In the laparotomy, left ovary had rotated clockwise around its pedicle for 720 degrees. Ovary was detorsioned and fixated on the posterior wall of the uterus. No medical problem was encountered during the postoperative follow-up.

DISCUSSION

Timely diagnosis of OT is critical since it can cause loss of the affected ovary. In unilateral OT, though very rarely, torsion of the contralateral ovary can be encountered. In the management, current approach is to detorsion and leave the ovarian tissue intact as far as possible. Especially in cases where oophorectomy is a must, oophoropexy of the contralateral ovary appears to be the most accurate approach.

 

ASENKRON BİLATERAL OVER TORSİYONU

GİRİŞ: Over torsiyonu (OT) tanı ve tedavide gecikilmesi halinde overin kaybı ile sonuçlanabilen bir durumdur. Tek taraflı OT sonrası karşı tarafta da aynı tablonun oluşma riski mevcuttur. Burada nadir görülen bir tablo olan asenkron bilateral OT’ye yaklaşımın nasıl olması gerektiğini 10 yaşında bir olgu sunumu eşliğinde vurgulamayı amaçladık.

OLGU SUNUMU: On yaşında ki kız hasta acil servisimize iki gündür devam eden karın ağrısı ve kusma yakınmaları ile getirildi. Fizik muayenesinde sağ alt kadranda hassasiyet mevcuttu. Doppler ultrasonografik inceleme sağ OT ile uyumluydu. Hasta operasyona alındı. Sağ overin saat yönünde 2160 derece dönerek tamamen nekroze olduğu görüldü. Oofrektomi yapıldı. Karşı overin normal olduğu gözlendi. Post-op üçüncü haftada aynı hasta 6 saat önce başlayan benzer yakınmalarla tekrar acil servise başvurdu. Fizik muayenede sol alt kadran hassasiyeti tespit edildi. Doppler ultrasonografi sol OT ile uyumluydu. Laparotomi ile sol overin saat yönünde 720 derece döndüğü görüldü. Detorsiyon ve overin uterusun arka kısmına fiksasyonu işlemi yapıldı. Postop takibinde herhangi bir soruna rastlanmadı.

TARTIŞMA: Overin kaybı ile sonuçlanabileceği için OT’nin vaktinde tanınması çok önemlidir. Tek taraflı OT sonrası karşı overde de torsiyon çok nadir de olsa görülebilmektedir. OT tedavisinde güncel yaklaşım detorsiyon ve tam nekroz yoksa mümkün olduğu kadar over dokusunu yerinde bırakmaktır. Özellikle torsiyon nedeniyle ooferektomi yapılmak zorunda kalınan vakalarda karşı tarafa ooferopeksi yapılması en doğru yaklaşım gibi görünmektedir.

Close