Poster - 145
An axillar accessory breast with fibrocystic disease in an adolescent girl: a rare case
Introduction: Accessory breast(AB), which is residual mammary tissue that persists from normal embryologic development, is seen 1% in the general population. However, it is not exactly known that incidence of AB in the age of pubertal girls is. AB can exist as a mass anywhere along the course of the embryologic milk line. We aimed to discuss the approach and treatment of AB tissue that presented as a palpable mass in the axilla of a pubertal girl.
Case: 12 year old girl, swelling in the right axilla, was admitted with complaint of axillar pain that was became by her arm movement. Examination of the patient, there was a soft mass, about 5 cm, in the right axilla with unclear borders. Patient's bilateral breast examination was normal. On ultrasound examination, while bilateral breast were normal, there was a 1 cm tissue definition with unclear borders and non-cystic in right axilla. Total excisional biopsy was performed for removing the patient’s movement limitation, diagnosis and treatment purposes as well. About 4 cm mass was excised together with a little adipose tissue surrounding it. In the histopathologic specimen preparation, after fixation, adipose tissue and mass distinction was quite obvious. Histopathological examination revealed accessory breast tissue which is fibrocystic disease of the breast. In the periodic 1-year follow-up of patient, recurrence, limitation of movement or an aesthetic problem weren't encountered.
Conclusion: In an adolescent girl with the age of pubertal who present with an axillary mass, the accessory breast(AB) often is not detected because of small size of the mass. The differential diagnosis of an axillary mass in a pubertal girl includes a lipoma, lymphadenitis, hidradenitis, sebaceous cyst, vascular malformation, and malignancy. To avoid a wrong treatment in such a patient with an axillary mass, AB should always be kept in mind.
Adolesan bir kızda fibrokistik hastalıklı aksiller aksesuar meme: nadir bir olgu
Giriş: Normal embriyolojik gelişimden kalan rezidüel meme dokusu olan aksesuar meme(AKM) genel popülasyonda %1 görülür. Fakat pubertal kızlardaki insidansı tam olarak bilinmemektedir. AKM, embriyolojik süt çizgisi boyunca herhangi bir yerde bir kitle olarak oluşabilir. Biz, pubertadaki bir kızın aksillasında ele gelen kitle olarak sunulan, AKM dokusuna yaklaşım ve tedaviyi tartışmayı amaçladık.
Olgu: 12 yaşında bir kız, sağ aksillada şişlik, hareketle koltuk altında ağrı şikayeti ile başvurdu. Hastanın muayenesinde, sağ aksillada sınırları belli olmayan, yumuşak, yaklaşık 5 cm’lik kitle vardı(Resim-1). Hastanın bilateral meme muayenesi normaldi. Ultrasonografide bilateral memeler normalken, sağ aksillada sınırları tam ayırt edilemeyen, kistik olmayan, 1 cm’lik bir doku tarifi vardı. Hastanın hareket kısıtlılığını kaldırmak hemde tanı ve tedavi amacıyla total eksizyonel biyopsi yapıldı. Yaklaşık 4 cm'lik kitle etrafındaki bir miktar yağlı dokuyla birlikte eksize edildi. Kitlenin speysmen hazırlığında, fiksasyon sonrası yağlı doku ve kitle ayırımı oldukça belirgindi(Resim-2). Kitlenin histopatolojik incelemesinde, fibrokistik meme hastalığı olan aksesuar meme dokusu saptandı(Resim-3). Hastanın 1 yıllık periyodik takiplerinde nüks, hareket kısıtlılığı veya estetik bir probleme rastlanmadı.
Sonuç: Aksiller bir kitle ile gelen pubertal yaştaki adolesan bir kızda, aksesuar meme, kitlenin küçük boyutundan dolayı genellikle tespit edilemez. Pubertal bir kızdaki aksiller bir kitlenin ayırıcı tanısında lipom, lenfadenit, hidradenit, sebase kisti, vasküler malformasyon ve malignensi vardır. Aksiller kitleli böyle bir hastada, yanlış bir tedaviyi önlemek için, aksesuar meme her zaman akılda tutulmalıdır.