Oral Presentation - 37
Laparoscopy in infancy: North Cyprus experience
AIM: To present and share our experience in pediatric laparoscopy during infancy period.
PATIENT: The medical records of eight patient who have undergone laparoscopic procedure in our hospital between years 2012-2013 were retrospectively analyzed. there were 7 boys and 1 girl. the mean age was 6 months and 4 days (13 days-11 months). The diagnosis was Hirschsprung disease in 2 patients, intussusception in 2, non palpable testis in 2, ileus in 1 and fetal adnexal torsion in one patient. The procedures performed were,diagnostic laparoscopy in three patients, intussusception reduction in 2, laparoscopy assisted endorectal pullthrough in 1 , orchidopexy in 1 and and adnexal excision in one patient. The was no complication secondary to laparoscopy or anesthesia during operation. The mean operating time was calculated to be as 115 mins (20-355 mins). The mean hospitalization time was 3 days (1-8 days) and mean postoperative oral feeding time was 2 days (1-4 days). Only one patient developed incisional hernia at the port site in early postoperative period which resolved spontaneously.
RESULTS:This mini series carries the title of the first pediatric laparoscopy series in North Cyprus. The preliminary results showed that with careful team preparation and proper infrastructure, pediatric laparoscopy can be succesfully performed in this age period. However when analyzing the learning curve and dificulties during the procedures we conlude that infancy is not a good age option for starting laparoscopy education.
Bir yaş altı çocuklarda laparoskopi: Kuzey Kıbrıs deneyimi
AMAÇ: Kliniğimizde bir yaş altı hastalarda uygulanan laparoskopik işlemler ile ilgili deneyimlerimizi paylaşmak.
HASTA: Hastanemizde 2012-2013 arasında, laparoskopik operasyon uygulanan 8 hastanın dosya kayıtları geriye dönük incelendi. Cinsiyet dağılımı 7 erkek, bir kız şeklinde idi. Ortalama yaş 6 ay 4 gün olarak hesaplandı (13 gün-11 ay). Tanılara bakıldığında, 2 hastada Hirschsprung hastalığı, 2 hastada invajinasyon, 2 hastada ele gelmeyen testis, 1 hastada brid ileus ve 1 hastada intrauterin adneks torsiyonu mevcuttu. Üç hastada diagnostik laparoskopi, iki hastada deznvajinasyon, bir hastada laparoskopi yardımlı endorektal pullthrough, bir hastada orkidopeksi ve bir hastada torsiyone adneks eksizyonu yapıldı. Operasyon sırasında hiçbir hastada laparoskopiye veya anesteziye ait komplikasyon yaşanmadı. Ortalama operasyon süresi 115 dakika idi (20-355 dk). Diğer nedenlerden dolay uzun süre yatış gerektiren iki hasta çıkarıldığında, laparoskopik işlem sonrası ortalama yatış 3 gün (1-8 gün), ortalama oral besleme süresi ise 2 gün (1– 4 gün) idi. Operasyon sonrası erken dönemde sadece bir hastada 3 mm port yerinde insizyonel herni gelişti. Bu hastada herni konservatif takip edildi ve spontan geriledi.
SONUÇ: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk pediatrik laparoskopi serisi olan bu hasta grubunda, laparoskopik operasyonların bu yaş grubunda iyi bir altyapı ve ekip hazırlığı ile güvenle ve başarıyla uygulanabileceği görülmüştür. Buna rağmen, işlem sırasında karşılaşılan zorluklar ve öğrenme eğrisine baktığımızda, bir yaş altı çocukların laparoskopiye başlangıç vakaları için iyi bir seçenek olmadığını düşünmekteyiz.