TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 35

A COMPRASION OF OUR MID LEVEL LEARNING CURVE LAPARASCOPIC APPENDECTOMIES EXPERIENCE WITH OPEN APPENDECTOMIES

Objective:

 We aim to compare our laparascopic appendectomy experiance with open ones as an clinic which at the mid level of learning curve for laparascopic appendectomies.

Material And Metods:

Clinic files of children opereted due to acute appandisities were retrospectively analized as two groups ;laparascopic appendectomy and open appendectomy.Data including age,sex, operetive time,postop feeding time ,lenght of hospitalization ,complication  and comorbidities were analized.

RESULTS

At our hospital by the same surgeon 51 childrens were operated with the diagnosis of appendicitis during May 2013 to June 2014 .These appendectomies were done as open appendectomies(OA) in 36 and laparoscopic appendectomies(LA) in 15 children.The patients were 22 girls and 29 boys .The avarage age for OA was 12.5±5.2 and for LA was 13.9 ±4.1.Laparascopic appendecomis were successfully performed in 15  except one  due to mechanical problem.Mean operetive time were 42.02±4.78 minutes,and 45±4.38 m  in the OA and LA gruops respectively(p>0.05) .Postoperative oral intake time  were 24 h± 6h with no differences in both groups.The duration of hospitalization were 2±0.5day for OA and 1.5day±0.5 for LA with no obvious differences (p<0.05).Comorbidites found during OA was an ileal hyperplastik polyp which succesfully remowed and for LA  were an adnexial cyst and a liver  hemangiomas( p>0.05) .Main complication for OA was a  brid ileus which resolved  spontaneously with clinical follow up and one trocar side skin infection occured in LA which is treated properly.

CONCLUSION

As a new clinic which is at the mid level of laparascopic appendectomies learning curve we found no certain differences between open and laparascopic appendectomies regarding operative time,postop initiation of oral intake  and duration of hospitalizastion.Laparascopic appendectomies provide  less postop pain, better adaptation to daily activities ,better cosmetic results and  beside all these due to intraabdominal visual exposure we can determine possible comorbidites with appandisites without further surgical manipulation.

 

 

ÖĞRENME EĞRİSİNDE OLAN LAPARASKOPİK APENDEKTOMİ DENEYİMLERİMİZİN AÇIK APENDEKTOMİ OLGULARI İLE KARŞILAŞTIRILMASI

AMAÇ

Laparaskopik öğrenme eğrisinin ortalarında olan bir klinik olarak; akut apandisit olgularında açık apendektomi ile laparoskopik apendektomi uygulanmasının klinik avantaj ve dezavantajlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Hastanemizde Mayıs 2013 - Haziran 2014 tarihleri arasında akut apandisit tanısıyla açık ve laparoskopik yöntemle opere edilen hastalara ait veriler bilgisayar kayıtları ve hasta dosyalarından retrospektif olarak incelendi. Olguların demografik verileri, operasyon süresi, postoperatif oral beslenmeye başlanma süreleri,  hastanede yatış süreleri, eşlik eden patolojiyi belirleme ve komplikasyon varlığına göre incelendi.

BULGULAR

Toplam 51 apendektomi olgusu çalışmaya dâhil edildi. Operasyonların tamamı genel anestezi altında ve aynı cerrah tarafından yapıldı. Olguların 36’ sı açık ve 15’i laparoskopik olarak gerçekleştirilmiştir. Hastaların 22 si kız ve 29 u erkek hasta idi. Açık apendektomi (AA) olgularının ortalama yaşları 12.5±5.2 ve laparaskopik apendektomilerin (LA) ortalama yaşları 13.9±4.1 idi. LA 15 hastadan 14 ünde başarı ile uygulanmıştır ve  1 olguda  laparatomiye geçilmiştir. AA grubunda cerrahi süre ortalama 42.02±4.78 dk ve LA grubunda cerrahi süre 45±4.38dk (p>0.05). Ameliyat sonrası ağızdan beslenme süresi her iki grupta 20±4 saat, ameliyat sonrası hastanede kalış süreleri AA de 2±0.5 gün ve LA de 1.5±0.5 gündür (p>0.05).  Apendektomi olgularında eşlik eden patolojiler ise LA grubunda bir kız hastada adneksiyal kist, bir hastada karaciğer segment 6-7 de yüzeysel hemanjiom gözlenmiştir. AA’ li bir olguda ileal hiperplastik polip bulunmuştur (p<0.05). Ameliyat sonrası komplikasyon olarak LA grubunda bir olguda trokar giriş yeri enfeksiyonu, AA grubunda bir olguda brid ileus gelişmiş ve takibinde sorunsuz düzelmiştir.

SONUÇ

Laparoskopik apendektominin öğrenme eğrisinin ortalarında olan bir klinik olarak açık apendektomi ile cerrahi süre, beslenme süreleri ve hastanede yatış süreleri arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Hastaların postop ağrı düzeyleri,yara kozmetiği, normal günlük aktivitelerine dönüş sürelerinin daha kısa olması nedeniyle laparaskopik apendektomiyi önermekteyiz.  Her ne kadar olgu sayısı az olsa da laparoskopik cerrahinin eşlik eden patolojileri tespit etmede açık apendektomiye göre daha başarılı olduğunu düşünmekteyiz.

 

 

 

 

 

Close