Poster - 152
Cardıac Arrest İn Newborn: Tension Pneumopreicardium Behind The Pneumothorax
Pneumopreicardium complicating pneumpthotax is a very rare, but life-threatening condition in a newborn infant. Prompt identification and treatment are extremely important to reduce morbifity and mortality.
Case report
The male neonate, 3460 g, was born a 39-week gestation. At birth intubation and mecanical ventilation were necessary because of respiratory insufficiency. A chest X-ray confirmed a respiratory distress syndrome. On day 3, all of a sudden, the patient condition deteriorated. radiologic examination at this time de monstrated bilateral pneumothorax. An empiric thoracentesis was performed bilateral. Despite these severe bradycardia and subsequent desaturation persisted. A chest X-ray revealed a massive tension pneumopericardium. İmmediate pericardiocentesis and aspiration of 25-30 ml of air failed to reverse the deterioration and the baby died within minutes.
Conclusion
Early recognition and intervention for tension pneumopericardium are very important. A complication of ventilatory management of neonatal respiratory distress also may result in cardiac tamponade.
İf a ventilated neonate acutely deteriorates one should always consider the development of a pneumothorax. İn case the patient does not recover despite a correctly performed pleural drainage one should keep in mind that there could be air in the mediastinal and/or pericardial space and proof blind puncture in the pericardial space should be considered.
Yenidoğanda kardiyak arrest nedeni: pnömotoraks gölgesinde tansiyon pnömoperikadrium.
Perikardiyal boşlukta hava toplanması pnömoperikardiyum olarak tanımlanmaktadır. Yenidoğanlarda pnömoperikardiyum nadir görülmektedir. Tansiyon pnömoperikardiyum ise daha da nadir görülmesine rağmen yüksek mortalite oranına sahiptir. Tansiyon pnömoperikardiyum sıklıkla diğer hava kaçakları ( pnömotoraks, pnömomediastinum, pnömoperitonium ve s.) ile birlikte görülmektedir. Bu çalışmada, bilateral pnömotoraks varlığı nedeniyle tansiyon pnömoperikardiyum tanısında gecikme yaşanan, müdahale edilmesine rağmen kardiyak arrest ve exitus gelişen bir bebeği sunmayı amaçladık. Olgu Ağırlığı 3460 gr olan erkek bebek respiratuar distres sendromu nedeniyle mekanik ventilasyon desteği alırken 3. gün aniden kötüleşti. Çekilen akciğer grafisinde bilateral pnömotoraks olduğu görüldü. Bunun üzerine her iki hemitoraksa göğüs tüpü takıldı. Bu işlemler yapılırken bebekte kardiyak arrest gelişti ve kalp sesleri alınamadı. Yeniden akciğer grafisi çekildi. Akciğer grafisinde her iki akciğerin tamamen ekspanse olduğu, fakat perikardiyak serbest hava olduğu görüldü. Perikardiyak serbest hava kalbi çevrelemiş, kalp konturları küçülmüştü. Hızlı bir şekilde perikardiyosentez yapıldı ve yaklaşık 25-30 ml hava boşaltıldı. Kontrol grafide perikardiyak havanın büyük oranda boşaldığı, kalp konturlarının genişlediği görüldü. Fakat bebeğin kardiyak arresti devam etti, yapılan resüsitasyona cevap vermedi ve dakikalar içinde ex oldu. Sonuç Sunduğumuz vakada hem iki taraflı tansiyon pnömotoraks, hem de tansiyon pnömoperikardium gelişmişti. Çekilen göğüs grafisinde bilateral pnömotoraks varlığı pnömoperikardium varlığını gölgelemişti. Grafide perikardiyak serbest hava seçilememekteydi. Pnömoperikardium tanısı iki taraflı göğüs tüpü takıldıktan, göğüs boşluğundaki hava boşaltıldıktan sonra konulabilmiştir. Perikardiyak hava kalbe bası yapmış, kalp tamponadına sebep olmuştu. Pnömoperikardium mortalitesi yüksek bir durumdur, bu nedenle erken tanı ve müdahalenin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Eğer mekanik ventilasyon tedavisi alan bebekte aniden kötüleşme gözlenirse ilk akla gelen pnömotoraks olmalıdır. Pnömotoraks tedavisine rağmen bebeğin durumunda düzelme olmuyorsa, pnömoperikardiyum ve/veya pnömomediastinum akla gelmelidir. Hızlı davranmak hayat kurtarıcı olabilir. |