Oral Presentation - 61
Characterization and Differentiation Potentials of Stem Cells Isolated from Human Newborn Foreskin Tissue
Purpose: Mesenchymal stem cells are a group of multipotent precursors that exist in the stromal fragment of adult tissues. They have been identified by their capability to differentiate into osteoblasts, adipocytes and chondrocytes under in vitro conditions. Circumcision is the surgical removal of foreskin. Cultural, medical and religious reasons can be listed as the major factors for it to be performed. Throughout the third month of intra-urine life, a twist of skin evolves at the bottom of the glans penis. Skin enlarges distally and transforms into the foreskin. This is mainly unfinished at birth and continues through the childhood. Cells that locate among the prepuce carry numerous potentials for several diseases regarding to their stem cell features. Isolating mesenchymal stem cells from foreskin for the first time, characterizing them and differentiating them into osteogenic, adipogenic, chondrogenic, neurogenic and epithelial cells are aimed for the project.
Materials and Methods: Foreskin stem cells were isolated via rending the circumcised tissue on petri dihes. Unlikely, no chemicals were applied for shredding the tissue. Flow cytometry was utilized for the characterization. qPCR (quantitative PCR) was performed for investigating the different gene expression levels for each of the differentiation processes. Alizerin Red, Alcian Blue and Oil Red staining result were also obtained. Immunocytochemistry results for different antibodies also have shown for the project.
Results: Our result indicated that mesenchymal stem cells were successfully isolated from the tissue and differentiations were finalized. Human foreskin stem cells (hFSSCs) from newborn tissues carry different treatment potentials for different diseases that originate from ectodermal, endodermal and mesodermal lineages.
İnsan Yenidoğan Sünnet Derisinden İzole edilen Kök Hücrelerin Karakterizasyonu ve Farklılaşma Potansiyelerinin Gösterilmesi
Amaç: Mesenkimal kök hücreler yetişkin dokuların stromal fragmentlerinde konumlanan multipotent özellikli öncül hücrelerdir. In vitro koşullar altında; osteoblast, adipoz ve kondrosit özellikli hücrelere farklılaşabilme özelliği gösterirler. Sünnet, sünnet derisinin özgün bir bölümünün alınmasını sağlayan bir operasyondur ve kültürel, dini veya medical nedenler bu operasyonun sıkça uygulanmasının nedenleri arasındadır. Intrauterin hayatın üçüncü ayında, derinin bir kısmı penisin uç kısmına doğru genişler ve sünnet derisini oluşturur.Bu süreç genelde doğumdan sonar çocukluk sürecinin bir kısmı boyunca da devam eder. Burada konumlanan hücreler kök hücre niteliklerine bağlı olarak bir çok hastalığın tedavisi için potansiyel çözüm kaynağı olarak görülebilirler. Bu mezenkimal özellikli kök hücrelerin izolasyonu ve farkı hücre hatlarına (osteositlere, adipozitlere, kondrositlere, nöron hücrelerine ve epitel hücrelere farklılaştırılması proje için amaçlanmıştır.
Materyal ve Metod: İnsan sünnet derisi kök hücreleri sünnetli dokunun hiç bir kimyasal kullanılmaksızın parçalanması şartıyla izole edilmiştir. Akış sitometrisi hücrelerin yüzey işaretleyicilerinin analizi için kullanılmıştır. Kantitatif gen anlatımı ise her farklılaştırmaya özgün gen ekpresyonlarının gösterimi için uygulanmıştır. Çeşitli boyama teknikleri de istenen farklılaştırmaların sonlandırılması sonucu anlatılmış ve faklılaşmış hücreler fügürler ile gösterilmiştir.İmmünositokimya iste farklı yüzey antikorlarının flörasan ışık altında ışıma yapmalarına dayalı bir yöntemdir ve sonuçlar farklılaşma sonuçlarına bağımlı olarak elde edilmiştir.
Sonuçlar: Mezenkimal kök hücreler insan sünnet derisi dokusundan başarılı bir şekilde izole edilebilmiş ve farklılaştırma süreçleri ise sağlıklı bir biçimde sonlandırılmıştır. İnsan sünnet derisi kök hücrelerinden oluşturulan osteojenik, adipojenik, kondojenik, nörojenik ve hematopoetik kök hücreler endodermal, ektodermal ve mezodermal kökenli bir çok hastalığın tedavisi için potansiyel bir kaynak özelliği taşımaktadır.