TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 113

Evaluation of risk factors in children of pilonidal sinus

Aims: Etiology of pilonidal sinus disease is unclear a chronic disease. But many factors effect to occur is pilonidal sinus disease.The previously described risk factors in adult but it is rare in children. İn this study aimed to evaluate effect of risk factors and  if prevented, could a decrease in the rate of pilonidal sinus.

Materials and Methods: From October 2011 to May 2014, 55 patients with operated pilonidal sinus were included in this study. Patient files were examined. The data of patients with incomplete data were included with the phone. Patients gender, age, BMI, weekly number of bathrooms, daily sitting time, patients regions where, family history positivity, color and constipation complaints were evaluated. The control group included persons who without pilonidal sinus other outpatient patients.

Results: All data of 42 cases  were obtained in 55 patients. The mean age of 185.59 ± 18.45 months, 54.8% were female, 45.2% were male (p> 0.05). BMI of patients, constipation, place of residence, and skin color is dark compared with the control group was not significant correlation (p> 0.05). Personal hygiene were evaluated and 64.3% of patients were washed two or less in a week. There were statistically difference with control group (p=0.004).  52.4% of patients had a family history of pilonidal sinus and there was a significant relationship between them with the control group (p = 0.005). We were assessed at time of patients living longer than 6 hours sitting in patients (54.7%) encountered more pilonidal was observed (p = 0.028)

Conclusions: Heredity, regular hygiene and in patients with long durations of sitting are risk factory in pilonidal sinus. Therefore we think that could be prevented or reduced pilonidal sinus disease with Increasing the number of bathrooms and a daily living by shortening the duration of sitting

Çocuklarda Pilonidal Sinus risk faktörlerinin değerlendirilmesi

Amaç: Pilonidal sinüs hastalığı etyolojisi halen tam olarak aydınlatılamamış kronik bir hastalıktır. Fakat birçok faktör pilonidal sinus oluşumunu etkilemektedir. Bu amaçla yetişkinlerde birçok çalışma yapılmasına rağmen çocuklarda yeterli çalışma bulunmamaktaır. Biz bu çalışma ile çocuklarda pilonidal sinus hastalığına neden olan faktörleri tespit edip, pilonidal sinus oluşumunu engellemeyi amaçladık.

Materyal Metod: Ekim 2011-Mayıs 2014 tarihleri arasında opere edilen 55 pilonidal sinus hastası çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyaları tarandı. Eksik verileri olan hastaların bilgileri telefon ile alındı. Daha önce yetişkinler arasında yapılan çalışmalar değerlendirilip risk faktörleri tespit edildi. Hastalarda cinsiyet, yaş, BMI, haftalık banyo sayısı, günlük oturma süreleri, hastaların yaşadığı bölge(Şehir ve köy-ilçe olarak), aile hikâyesi(1 ve 2 derece) pozitifliği, sigara alışkanlığı, ten rengi (esmer olup olmama) ve kabızlık şikayeti değerlendirildi. Kontrol grubu olarak pilonidal sinus hastalığı olmayan çocuk cerrahi polikliniğine farklı nedenlerle başvuran toplam 40 hasta çalışmaya dâhil edildi.  

Sonuçlar; Toplam 55 hastadan 42 vakanın tüm verilerine ulaşıldı. Yaş ortalaması 185.59±18.45 (136-216) aydı, %54.8 (n:23) kız, %45.2 (n:19) erkekti.  Cinsiyet açısından hasta grupları arasında fark yoktu(p>0.05).  Hastaların BMI değerlendirildi ve %54.8 (n:23)  normal, %31 (n:13) kilolu ve %14.3 (n:6) obezdi.  Hastaların BMI i, kabızlığı, yaşadığı yer ve ten renginin esmer olması kontrol grupları ile karşılaştırıldığında anlamlı ilişki tespit edilmedi(p>0.05). Hastaların kişisel hijyeni değerlendirildi ve  %64.3 nün haftada 2 ve daha az banyo yaptığı görüldü. Kontrol grubu ile aralarındaki fark anlamlı idi (p=0.004). Hastaların %52.4(n:22) de 1, ve 2 derece akrabalarında pilonidal sinus hikayesi vardı ve kontrol grubu ile aralarındaki anlamlı ilişki mevcuttu (p=0.005). Hastaların oturma süreleri değerlendirildiğin de ise 6 saatten daha uzun süre oturan hastalarda(%54.7) daha fazla pilonidal sinus ile karşılaşıldığı görüldü(p=0.028).

Tartışma: Bu çalışmanın sonucunda haftalık banyo sayısı, heredite ve günlük oturma süresinin pilonidal sinus oluşumu için risk oluşturduğunu tespit edildi. Banyo sayısının arttırılması ve günlük oturma sürelerinin kısaltılması ile pilonidal sinus oluşumunun engellenebileceğini veya azaltılabileceğini düşünmekteyiz.      

Close