Poster - 181
USE OF PHENOL IN THE TREATMENT OF PILONIDAL SINUS FOR CHILDREN
~~Introduction:
Sacrococcygeal pilonidal sinus is a comman disease defined firstly by Herbert Mayo in 1883. In order to treat the disease various surgical procedures were applied. Some auteurs used various sclerosant material in the treatment. sclerosant materials cause destruction in the cavity and hair follicles. Moreover they fill the cavity by meas of granulation tissue subject to the chemical burn and wound healing. Phenol solution is the most preferred agent defined by Maurice.
This study aims to present the results of the use of phenol in the treatment of two children.
Case Report:
The first patient is 14 years old girl, who consults with the pain and defluxion in the sacrococcygeal area. The two sinus edges were observed in the middle and left of the middle in sacrococcygeal area as a result of medical examnination. The second patient is 12 years old girl, who consults to the polyclinic with similiar complaints. As a result of the examination carried out two sinus edges in two different place in the middle of sacrococcygeal area. It was decided to yse phenol for both patients. The area was sterilized by means of Povidon-iodine solution. 5 ml lidokain for local anaesthesia was applied locally on skin, under skin, sacrococcygeal fascia, sinus tract and peripheral tissues. Antibiotic pomade applied. After the sinus edges were expanded by means of clamp and the hairs and debris inside were cleaned, the inside of the cavity was washed with SF. 3 cc phenol was applied inside of the cavity. It was closed by means of sponge. They were medicated with antibiotic and analgesic and discharged from the hospital. The same process was repeated once in fifteen day for 4 sessions for the first patient and 3 sessions for the second patient. After the use of phenol it was observed in both patients that the complaints reduced, the cavity got smaller and the sinus edges was about to close.
Conclusion: The use of phenol is a convenient treatment method for pilonidal sinus. There is no need to stay in hospital. A it is compared to the surgeries it is easy to adopt the regular life and the healing process is more comfortable. Therefore phenol can be used for the treatment of pilonidal sinus due to its cosmetic results and being less painful method.
ÇOCUKLARDA PİLONİDAL SİNUS TEDAVİSİNDE PHENOL UYGULAMASI
Giriş:
Sakrokoksigeal pilonidal sinus ilk defa Herbert Mayo tarafından 1883 yılında tanımlanmış sık görülen bir hastalıktır. Tedavisinde çeşitli cerrahi prosedürler uygulanmıştır. Bazı otörler ise çeşitli sklerozan maddeler tedavide uygulamıştır. Sklerozan maddeler kavitede ve kıl foliküllerinde destrüksiyon yapmaktadır. Ayrıca kimyasal yanık ve yara iyileşmesine bağlı granülasyon dokusu oluşturarak kaviteyi doldurmaktadır. Phenol solusyonu Maurice tarafından tanımlanmış en çok tercih edilen ajandır.
Bu çalışmanın amacı çocukluk yaş grubunda iki hastaya uyguladığımız fenol uygulamasının sonuçlarını sunmaktır.
Olgu Sunumu:
Birinci hasta 14 yaşında kız hasta, sakrokoksigeal bölgede ağrı ve akıntı şikayeti ile başvurdu. Yapılan muayenesinde sakrokoksigeal bölgede ortada ve orta hattın solunda iki adet sinus ağzı tespit edildi. İkinci hasta ise 12 yaşında kız hasta benzer şikayetler ile polikliniğe başvurdu. Yapılan muayenesinde sakrokoksigeal bölgede ortada iki ayrı yerde sinus ağzı tespit edildi. Her iki hastaya phenol uygulamasına karar verildi. Povidon-iodine solution ile bölge temizlendi. Lokal anestezi için 5 ml lidokain cilt, cilt altı, sakrokoksigeal fasia, sinus traktı ve çevre dokulara lokal olarak uygulandı. Antibiyotikli pomad bölgeye uygulandı. Sinus ağızları klemp ile genişletildikten sonra içerisindeki kıllar ve debrisler temizlenerek kavite içerisi SF ile yıkandı. 3 cc phenol kavite içerisine uygulandı. Spanç ile kapatıldı. Antibiyotik ve analjezik verilerek hasta aynı gün evine gönderildi. Aynı işlemler birinci hastada 15 günde bir 4 seans, ikinci hastada ise 3 seans tekrarlandı. Fenol uygulamasından 3 ay sonra her iki hastadada şikayetlerin düzeldiği, kavitenin küçüldüğü, sinus ağızlarının kapanmak üzere oldukça küçüldüğü görüldü.
Sonuç :
Phenol uygulaması pilonidal sinus tedavisinde kolaylıkla uygulanabilir bir yöntemdir. Hastaneye yatırılmasına gerek yoktur. Cerrahiye göre normal yaşama daha hızlı bir dönüş ve daha konforlu bir iyileşme süreci geçirmektedir. Bu yüzden daha iyi kozmetik sonuçları, daha az ağrılı bir işlem olarak fenol pilonidal sinus tedavisinde ilk tercih olarak uygulanabilir.