Poster - 189
THE POSITIVE EFFECT OF DOUBLE-LUMEN CATHETERS AND ASPIRATIN ON MORTALITY IN ESOPHAGIAL ATRESIA PREOPERATIVELY
~~INTRODUCTION:
The better postoperative preparations of the babies with ÖA/TÖF increase the postop life chance. The babies should be laid in the semi-fowler position with angle and therefore it should be prevented that the gastric secretions reach the trachea and lungs by the agency of fistula. By means of the double-lumen catheter (replogle) which is replaced in oesophagus proximal pouch the continuous aspiration is provided in the low pressure.
This study aims to emphasize the importance of the preoperative use of the double-lumen catheter for the patients with oesophagus atresia.
CASE REPORTS:
The proximal posh aspiration by means of 2 nelaton catheters or double-lumen catheter prepared with feeding catheter was applied before the operation to the 5 patients with the diagnosis of oesophagus atresia between 2013 and 2014. The catheter was moved until there were 2cm to the distal edge by means of cutting in the middle of 10 fr Nelaton catheter and passing 8 Fr Nelaton catheter inside. Then 10 fr Nelaton catheter was attached to the normal aspirator and replaced to the proximal oesophagus of the patients. It was regularly aspired for 1-2 days until the surgery by means of continuous pressure. The 4 of the patients continued to live; one patient having multiple cardiac anomalies had exitus on postop 15.
RESULT:
Double-lumen catheter can be prepared easily in every clinic. They can be attached to every kind of aspirator. It is cost efficient and not required to have special equipment. It aspire the proximal of esophagus constantly and it does not harm mucosa since they do not interact. The second lumen reduces the pressure therefore the high pressure does not harm the mucosa. Therefore this method which can be applied in each clinic helps reducing the aspiration risk for the patients and it prepares the patients for the surgery. We think that the aspiration with double-lumen catheter has positive effect on the mortality.
ÖZEFAGUS ATREZİSİNDE AMELİYAT ÖNCESİ ÇİFT LÜMENLİ KATETER İLE ASPİRASYONUN MORTALİTE ÜZERİNE OLUMLU ETKİSİ
~~GİRİŞ:
ÖA/TÖF bulunan bebeklerin operasyon öncesi hazırlıklarının iyi yapılması, postop yaşam şansını artırmaktadır. Tanı alan bebekler semi-fowler pozisyonunda açılı olarak yatırılarak mide sekresyonlarının fistül aracılığı ile trakea ve akciğerlere ulaşması engellenmeli ve oluşabilecek kimyasal pnömoninin önüne geçilmesine çalışılmalıdır. Özofagus kör poşuna yerleştirilecek çift lümenli (Replogle) kateteri ile düşük basınçta sürekli olarak aspirasyon sağlanır.
Bu çalışmanın amacı özefagus atrezili hastalarda kullandığımız çift lümenli kateterin preoperatif kullanımının önemini vurgulamaktır.
OLGU SUNUMLARI:
Özefagus atrezisi tanısı konulan 2013-2014 yılları arasında 5 hastaya ameliyat öncesinde 2 adet nelaton sonda veya feeding kateter ile hazırlanmış çift lümenli kateter ile proksimal poş aspirasyonu yapılmıştır. Kateter 10 Fr lik Nelaton sondanın ortasından ortadan kesilerek içerisinden 8 Fr lik lik Nelaton sonda geçirilerek distal uca yaklaşık 2 cm kalacak şekilde ilerletildi. Daha sonra 10 Fr lik Nelaton sonda normal aspiratore takılarak hastaların proksimal özefagusuna yerleştirildi ve sürekli düşük basınç ile ameliyat süresine kadar 1-2 gün düzenli olarak aspire edildi. Hastaların 4’ü yaşarken, multiple kardiak anomalileri olan bir hasta postop 15. gün eksitus olmuştur.
SONUÇ:
Çift lümenli kateter her klinikte kolaylıkla hazırlanabilir. Her türlü aspiratöre takılabilir. Maliyeti ucuz ve özel bir cihaz gerektirmez. Özefagus proksimalini sürekli olarak aspire eder aspire ederken direk mukoza ile temas etmediği için mukozaya zarar vermez. İkinci lümeni basıncı düşürdüğü için yüksek basıncın mukozaya olan olumsuz etkisi olmaz. Böylece her klinikte uygulanabilen bu yöntem ile hastada aspirasyon riskini azaltarak ameliyata daha iyi girmesi sağlanır. Çift lümenli kateter ile aspirasyonun mortalite üzerine olumlu etkisi olduğunu düşünmekteyiz.