Oral Presentation - 36
The Use of Laparoscopy in Patients with Bleeding Meckel's Diverticulum
Meckel's diverticulum is most common anomaly in GIS. There are anomalous in 2% of the population while only 6% symptomatic. Meckel’s scintigraphy is use in diagnosis. However, the important part of disease diagnosis is placed during exploration. The treatment is surgical excision. We want to determine that role of laparoscopy in patients with bleeding meckel's diverticulum.
Material-Method: Between 2005-2014, 12 patients with rectal bleeding were included. The epidemiological data of patients, preoperative diagnosis, postoperative diagnosis, surgical techniques were evaluated.
Results: 9 boys and 3 girls, The average age of 42.6 ± 23.5 months. For differential diagnosis in patients who present with painless rectal bleeding applied abdominal US and meckel's scintigraphy was performed for diagnosis of clarify. 8 patients diagnosed with meckel scintigraphy in preoperative period. But other 4 patients diagnosed in peroperative period. All of them used laparoscopy because of diagnosis and treatment. 11 of patients were detected meckel’s divertculum. One patient was detected false positive of meckel scintigraphy with laparoscopy. We performed laparoscopic exploration for all patients. It was extracted from umbilical toracar side. 8 of patients performed wedge resection and 3 of patients performed resecton and anastomosis. Than, we used to reduction of intestine but 3 of patients were not reduction and incision was extended both sides.
Conclusion: Hemorrage of meckel’s divertikulum most common cause of GİS massive hemorrage bleeding in children. History, physical examination and laboratory techniques are used ın diagnosis. Scintigraphy are the most common methods for diagnosis and 26% false-negative value. Therefore, diagnostic and therapeutic laparotomy is performed. We may be believe that laparoscopy is used as minimally invasive method in the diagnosis and treatment of meckel divertikulum that cause massive bleeding on GİS.
Kanamalı Meckel Divertikülü Hastalarında Laparoskopinin Kullanımı
Meckel divertikülü GİS in en sık anomalilerinden biridir. Toplumun %2 sinde olup bu hastaların %6 sı semptom vermektedir. Meckel sintigrafisi en sık kullanılan tanı yöntemidir. Bununla birlikte çoğu hastada tanı eksplorasyon esnasında koyulmaktadır. Tedavisi ise cerrahi eksizyondur. Biz meckel divertikülü kanamalı hastalarında laparoskopinin tanı ve tedavideki yerini tespit etmek istedik.
Materyal Metod: 2005-2014 yılları arasında preoperatif tanısı meckel divertikülü olan toplam 12 rektal kanamalı hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların epidemiyolojik verileri, preoperatif tanıları, postoperatif tanıları ve uygulanan cerrahi tekniği değerlendirildi.
Sonuçlar: Hastaların 9 u erkek, 3 ü kızdı. Yaş ortalaması 42.6±23.5 aydı. Ağrısız rektal kanama ile gelen hastalara ayırıcı tanı için batın US ve tanıyı netleştirmek için meckel sintigrafisi çekildi. Hastaların 8 inde preoperatif olarak meckel divertikülü tanısı koyulmuştu. Fakat diğer 4 hastada sintigrafik bulgu negatifti ancak bu hastalarda klinik meckel divertikülü uyumlu olduğu için tanı ve tedavi amaçlı laparoskopi yapıldı. Bu hastaların 11 inde laparoskopi sırasında meckel divertikülü saptandı. Bu hastaların biri hariç diğerlerinde meckel divertikülü saptandı. Meckel sintigrafisi pozitif olan bir hastada yanlış pozitiflik mevcuttu. Tüm hastalara laparaskopik eksplorasyon yapıldı, takiben göbekteki torakar yerinden meckel divertikülü dışarı alındı. Divertküllerin 8 inde wedge rezeksiyon diğer 3 üne rezeksiyon anastomoz uygulandı. Bağırsakların karına redüksiyonunda zorluk yaşanan 3 hastada insizyon laterale doğru genişletildi.
Tartışma: Çocuklarda meckel divertikülü kanaması GİS’in sık karşılaşılan masif kanama nedenlerinin başında gelmektedir. Tanısında hikâye, fizik muayene ve yardımcı laboratuar teknikleri kullanılmaktadır. Tanıda en sık başvurulan yöntem sintigrafidir. Ve yanlış negatiflik değeri %26 dır. Bu durumlarda tanı ve tedavi amaçlı laparotomi yapılmaktadır. Biz masif GİS kanamasına neden olan meckel divertikülünün tanı ve tedavisinde minimal invaziv bir yöntem olan laparoskopinin kullanılabileceği düşüncesindeyiz.