TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 109

A successful treatment method in children with chronic constipation: anorectal minimal myectomy

Aim: Constipation is an important problem frequently seen in chidren. Treatment of some cases is very difficult. It wasn't possible to have good results although different treatment methods were tried. The aim of our study is to compare the medical treatment and anorectal minimal myectomy in the treatment of chronic constipation in children and to demonstrate the efficacy of anorectal minimal myectomy.

Patients and Methods: Forty eight patients were divided into 4 groups each containing 12 patients. Group 1: Control group. Group 2: Patients with chronic constipation treated medically more than 12 months. Group 3: Patients with chronic constipation treated medically more than 12 months before anorectal minimal myectomy. Group 4: Patients underwent rectal biopsy (full-thickness 2x1 cm) to perform diagnosis and treatment because of unsufficient medical treatment. Weekly defecation number  and the necessity of medical treatment were evaluated and scored from 0 to 5 and from 0 to 4 respectively in all patients in 4 groups. Groups were compared for these 2 criteria.

Results: Group 1 was compared with group 2 and group 3 for weekly defecation number and the necessity of medical treatment. There were significant differences between both of two criteria in 1, 2, and 3 groups(P<0,001). But, there were no significant differences between weekly defecation number and the necessity of medical treatment in control group and myectomy group (group 4) (P>0,05). Weekly defecation number and the necessity of medical treatment in the myectomy group were significantly better compared with those in the group 2 and group 3 (P<0,001). Chronic constipation was completely treated by anorectal minimal myectomy in 91.7% of myectomy group.

Conclusions: We believe that anorectal minimal myectomy is an effective treatment method in the patients with  chronic constipation and in the patients who could not be cured with medical treatment.      

Kronik konstipasyonlu çocuklarda başarılı bir tedavi yöntemi: anorektal mini myektomi

Amaç: Konstipasyon çocuklarda sık görülen önemli sorundur. Bazı olguların tedavisi çok zordur. Bu olgularda çeşitli tedavi yöntemleri uygulansa da başarılı olunamaz. Çalışmamızın amacı kronik konstipasyonu olan çocuklarda uygulanan medikal tedavi ile anorektal mini myektomi tedavisini karşılaştırmak ve anorektal mini myektominin etkinliğini ortaya koymaktır.

Hastalar ve Metod: Hastalar 4 gruba ayrıldı. Grup 1(n=12): Kontrol grubu. Grup 2(n=12): Kronik konstipasyonlu ve en az 12 ay medikal tedavi uygulanan hastalar. Grup 3(n=12): Kronik konstipasyonlu ve anorektal mini myektomi yapılmadan önce en az 12 ay medikal tedavi uygulanan hastalar. Grup 4(n=12): Myektomi grubu: Grup 3’teki medikal tedaviye yanıt alınamayan, tanı ve tedavi amacıyla rektal biopsi tarzında tam kat (2X1 cm boyutlarında) anorektal mini myektomi yapılanlar. Gruplardaki tüm hastalara, haftalık defekasyon sayısına göre 0-5 arası ve medikal tedavi ihtiyacı varlığına göre 0-4 arası puan verildi. Gruplar bu iki kriter göz önüne alınarak karşılaştırıldı.

Bulgular: Haftalık defekasyon sayısı ve medikal tedavi ihtiyacı açısından grup 2 ve grup 3, grup 1 (kontrol grubu) ile karşılaştırıldı. Her 2 kriter açısından da gruplar arasında ileri derecede anlamlı farklılık görüldü(P<0,001). Ancak myektomi grubu (grup 4) kontrol grubu  ile karşılaştırıldığında, hem haftalık defekasyon sayısı hem de medikal tedaviye ihtiyaç duyma açısından myektomi tedavisinin etkinliğini destekleyen bir sonuç olarak gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi(P>0,05). Grup 2 ve grup 3,  myektomi grubu (grup 4) ile aynı şekilde her iki kriter açısından karşılaştırıldığında, yine myektomi tedavisinin etkinliğini destekleyen tarzda, her iki kriter açısından gruplar arasında ileri derecede anlamlı farklılıklar olduğu görüldü(P<0,001). Myektomi grubundaki hastalarda kronik konstipasyonun tamamen tedavi olma oranı %91.7 idi.

Sonuç: Bu bulgular ışığında anorektal mini myektominin kronik konstipasyonlu hastalarda etkin bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Medikal tedaviye cevap vermeyen hastalarda başarılı bir şekilde kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Close