TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 195

A Huge Choledochal Cyst in an Infant: A Case report

Choledochal cyst is a rare congenital anomaly characterized by the dilatations of intrahepatic or both extra- and intrahepatic portions of the biliary tree. As our knowledge, we here present the biggest choledochal cyst reported in the literature.

A 4-months-old girl was admitted to our hospital with a history of jaundice and abdominal distention. Physical examination revealed huge abdominal mass. Abdominal ultrasonography showed giant abdominal cyst with thin wall and liquid-debris level extending from right upper quadrant to pelvic region. There was minimal dilatation at intrahepatic bile ducts. Abdominal computed tomography findings were consistent with ultrasonography. Laparotomy was performed with the differential diagnosis of duplication, omental or mesenteric cyst. At operation, a giant type 1a choledochal cyst, 160 mm in diameter, was surprisingly detected. Roux-en Y hepaticojejeunostomy procedure was performed. Serum levels of bilirubin decreased sharply and the patient was discharged without any problems on the tenth postoperative day.

In conclusion, choledochal cyst should be kept in mind in the differential diagnosis of abdominal cystic mass regardless of cyst’s size, especially in children presented with jaundice and palpable mass.

Bir Bebekteki Dev Koledok Kisti: Vaka Sunumu

Koledok kisti, intrahepatik veya hem ekstra hem de intrahepatik safra yollarının genişlemesi ile karakterize nadir bir konjenital anomalidir. Bu yazıda, bildiğimiz kadarı ile literatürdeki en büyük koledok kistini bildirmeyi amaçladık.

4 aylık kız hasta sarılık ve karın şişliği ile hastanemize başvurdu. Fizik muayenede dev karın içi kitle mevcuttu. Batın ultrasonografisinde ince duvarlı, sıvı-debris seviyesi veren ve sağ üst kadrandan pelvik bölgeye kadar uzanan büyük bir karın içi kist izlendi. İntrahepatik safra yollarında minimal genişleme mevcuttu.  Bilgisayarlı batın tomografisi bulguları ultrasonografi ile uyumlu idi. Duplikasyon, omentum veya mezenter kisti ayırıcı tanıları ile laparotomi yapıldı. Operasyonda 160 mm çapında tip 1a koledok kisti saptandı. Roux-en Y hepaticojejeunostomy yapıldı. Billurubin seviyesi hızla gerileyen hasta postoperatif 10. günde sorunsuz olarak taburcu edildi.

Sonuç olarak, özellikle sarılık ve palpe edilen bir kitle ile başvuran çocuklarda, kistin boyutuna bakmaksızın,  karın içi kistik kitle ayırıcı tanısında koledok kisti akılda tutulmalıdır. 

Close