TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 53

Cognitive and Behavioural Characteristics of Children with Caustic Ingestion

Background/Aim:Children with attention-deficit/hyperactivity disorder(AD/HD)have risk taking behaviour and are more prone to sustaining injury.It’s aimed to evaluate the cognitive and behavioural characteristics of children with caustic ingestion.

Patients-Methods:Ninety-two children with a history of non-suicidal caustic ingestion(CI, n=46)and healthy subjects(HS,n=46) admitted to pediatric surgery department were enrolled into the study.Patients in groups were evaluated for age,sex,number of siblings and educational status of the parents.Before filling the questionnaires,the children were undergone rigid or flexible endoscopy and treated accordingly.Conners Parents Rating Scale-revised long form(CPRS-R:L),validated for Turkish Children,was used to evaluate the cognitive and behavioural characteristics of children.Parents rate their child’s behaviour with a four-point Likert scale.Subscales of CPRS-R:L including cognitive problems/inattention(CG/I), hyperactivity(H),attention deficit hyperactivity disorder index(AD/HD-I),Conners’ Global Index-discomfort-impulsivity(CGI-DI), DSM-IV-symptom subscale-inattention(DSM-IV, SS-I),DSM-IV-symptom subscale-hyperactivity-impulsivity(DSM-IV,SS-HI),DSM-IV- symptom subscale-total score(DSM-IV SS-T) were used to determine the severity of the AD/HD symptom.Demographic features and cognitive/behavioural characteristics of children with caustic ingestion were compared with healthy subjects. 

Results: The median age of the patients was 4(2-14 years) in both CI and HS groups.Female male ratio was 13:33 in CI and 12:34 in HS.Sixty-seven percent of patients were preschool children(under 5 years of age) in both CI and HS groups.There was no difference between groups for number of siblings(p>0.05).Parents of HS group had higher educational status than parents in CI(p<0.05).When subscales scores  of CPRS-R:L compared between CI and HS groups, CI group had higher CGI-DI scores than HS(p<0.05).Children under five years of age had higher scores of H, emotional instability and total CG/I in CI than HS group(p<0.05).

Conclusion:Children with caustic ingestion had impulsiveness behaviour when compared to healthy children.In addition to impulsivity,hyperactivity can be also assessed as a risk factor for caustic ingestion in children less than 5 years of age.We suggest that association between AD/HD behaviour and risk of sustaining injuries was also confirmed for caustic ingestion in children. 

Koroziv Madde İçmiş Çocukların Bilişsel Ve Davranışsal Karakteristikleri

Giriş:Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar risk almaya ve yaralanmaya diğer çocuklara nazaran daha yatkındır.Bu çalışmada, koroziv madde içmiş çocukların bilişsel ve davranışsal karakteristiklerinin değerlendirilmesi amaçlandı.

Hastalar ve Metod:Bu çalışmada intihar amaçlı olmayan koroziv madde içmiş 46 hastayla Çocuk cerrahisi kliniğine başvuran sağlıklı 46 çocuktan oluşan 92 hastanın bilgileri veri amaçlı kullanıldı.Hastalar yaş, cinsiyet, kardeş sayısı ve ailenin eğitim düzeyi açısından incelendi.Çocuklara anket uygulanmadan önce rijit ya da bükülebilir endoskop ile uygun tanı konuldu ve gerekli tedavi uygulandı.

Bu çocukları bilişsel ve davranışsal açıdan değerlendirmek için Türk çocukları için de onaylanmış Conner’ın Ebeveyn Değerlendirme Skalası(revize edilmiş uzun hali) kullanıldı.Ebeveynler, çocuklarının davranışlarını 4 puanlı bir Likert Skalası eşliğinde puanladı.Conner’ın Ebeveyn Değerlendirme Skalası(CPRS-R:L), bilişsel problem/dikkatsizlik(CG/I), hiperaktivite(H), dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu indeksi(AD/HD-I), Conner’ın Uluslararası Rahatsızlık-Dürtüsellik İndeksi(CGI-DI) ve DSM-IV semptom subskalaları[ Dikkatsizlik SS-I, Hiperaktivite SS-HI, Total Skor SS-T) dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin derecesini belirlemede kullanıldı.Ardından koroziv madde içimi öyküsü olan hastaların demografik ve bilişsel karakteristikleri, kontrol grubundaki hastaların karakteristikleri ile karşılaştırıldı.

Bulgular:Hem kontrol, hem de çalışma grubundaki hastaların ortalama yaşı 4’tü(2-14). Kız/erkek oranı çalışma grubunda 13/33, kontrol grubunda ise 12/34’tü. Hastaların %67’si 5 yaş altında, okul öncesi dönemdeki çocuklardı. Her iki gruptaki hastaların kardeş sayıları arasında anlamlı fark yoktu( p>0.05). Kontrol grubundaki hastaların ailelerinin eğitim durumları, çalışma grubundaki hastalarla karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulundu(p < 0.05).CPRS-R:L subskala puanları karşılaştırıldığında, çalışma grubunun kontrol grubuna nazaran daha yüksek CGI-DI skoruna sahip olduğu görüldü(p < 0.05). Kontrol grubundaki 5 yaş altı çocukların H puanı, duygusal instabilite ve Total CG/I puanları kontrol grubundaki aynı yaş grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu(p<0.05).

Sonuç:Koroziv madde içmiş çocuklar,sağlıklı çocuklara nazaran daha dürtüsel davranışlar sergilemektedir.Dürtüselliğe ek olarak, hiperaktivite de 5 yaş altı çocuklarda koroziv madde içimi açısından bir risk faktörü olarak kabul edilebilir.Bu çalışma sonucunda, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile çeşitli yaralanmalar arasındaki ilişkinin,koroziv madde içimi ile de kurulabileceğini göstermiş olduk.

Close