Oral Presentation - 34
Laparoscopic cholecystectomy experience in children
Laparoscopic cholecystectomy experience in children
Abstract
Purpose: Cholecystectomy is less frequently performed in childhood. Surgeries performed has been increased recently, due to increase in average age of admission. Aim of this study is to present our cholecystectomy experience.
Patients and methods:
Thirthy-five patients who were operated from 2008 to 2014 with kolelitiyazis, gallbladder polip and diskinezi diagnosis, were retrospectively evaluated for demographics, indications and surgical records.
Results: Twenty-four of 35 patients were male and 11 were female, who underwent cholecystectomy alone or together with splenectomy performed. Average age was 13,8 (3-19). Cholecystectomy alone was performed for 25 cases, and together with splenectomy for 10 cases. One patient in each group underwent additional lapatoscopic inguinal hernia repair in the same session as inguinal ring found to be open.
Two patients were operated due to gallbladder polip, one for diskinezis and remaining were for kolelitiyazis. For one patient traumatic pancreatitis was found as predisposing factor, and hereditery sferositoz for 11. Remaining patients were evaluated as idiopathic kolelitiyazis. Three bladd erperforations were encountered during surgery. According to anesthesia records, average surgery time was 62 minutes, which was decreasing gradually. Patients who underwent laparoscopic cholecystectomy were discharged on the following day, and those who underwent splenectomy additionally on the second day.
Conclusion: Cholecystectomy in childhood is performed more frequently recently. Laparoscopy is also a safe and effective method for chilhood cholecystectomy. Experience is a distinctive factor for surgery duration.
Çocuklarda laparaskopik kolesistektomi deneyimlerimiz
Çocuklarda laparaskopik kolesistektomi deneyimlerimiz
Özet
Amaç:Kolesistektomi çocukluk çağında nispeten az uygulanan bir cerrahi girişimdir. Kliniğimizde çocuk cerrahisi yaş skalasının artmasıyla son yıllarda daha sık olarak kolesistektomi yapmaktayız. Kolesistektomi deneyimlerimizi sunmak istiyoruz.
Gereç ve yöntem:Kliniğimizde 2008-2014 yılları arasında kolelitiyazis, safra kesesi polibi ve diskinezisi nedeniyle opere edilen 35 hastanın kayıtları geriye dönük olarak demografik özellikleri, kolesistektomi endikasyonları ve operasyon bilgileri açısından değerlendirilmiştir.
Bulgular: Laparoskopik olarak yalnızca kolesistektomi veya birlikte splenektomi uygulanan 35 hastanın 24’ü kız,11’i erkekti. Ortalama yaşları 13.8 (3-19)di. 25 hastaya yalnıca kolesistektomi ve 10 hasataya laparoskopik splenektomi ve kolesistektomi birlikte uygulandı. Her iki grupta da birer hastaya inguinal ring açık olduğundan aynı seansta laparoskopik inguinal herni onarımı yapıldı.
Hastaların 2'si kesede polip,1 tanesi kese diskinezisi ve diğer hastalar kolelitiyazis nedeniyle opere edildi. Safra kesesi taşı için predispozan faktör olarak bir hastada travmatik pankreatit,11 hastada herediter sferositoz mevcuttu. Diğer hastalar idiyopatik kolelitiyazis olarak değerlendirildi. Üç hastada ameliyat sırasında kese perforasyonu oldu. Anestezi kayıtlarından ortalama ameliyat süresi 62 dakika olarak hesaplandı ve yıllara göre tedrici düşüş olduğu görüldü. Laparoskopik kolesistektomi yapılan hastalar postoperatif 1. Gün, birlikte splenektomi uygulanan hastalar ise 2. gün taburcu edildi.
Sonuç: Çocukluk çağında kolesistektomi ameliyatı günümüzde daha sık yapılmaktadır. Cerrahi yöntem olarak laparoskopi çocuklardaki kolesistektomi içinde etkin ve güvenilir bir yöntemdir. Cerrahi deneyim ameliyat süresini belirgin etkilemektedir.