Oral Presentation - 9
THE EFFECT OF EXCİSİNG PROCESSUS VAGINALIS DURING ORCHIOPEXY
A Karagözoğlu, T Özdemir, A Sayan, A Arıkan
Tepecik Research and Trainnig Hospital Pediatric Surgery Clinic
Aim: Orchiopexy is one of the most commonly performed surgery at departments of pediatric surgery. In this study, we aimed to determine the numerical benefit of excising processus vaginalis (PV) during orchiopexy.
Method: A prospective study was conducted to determine the lengthening of vas and vessels with excising of PV during orchiopexy between January 2013- March 2014. During inguinal exploration, external oblique fascia was opened through the internal inguinal ring. The length between the ring and the lower pole of testis was measured. PV was removed and the measurement was repeated in the same manner. Percentage of lengthening was calculated. The patients with chromosomal abnormality associated with hypogonadism, nervous system abnormalities, recurrence undescended testes (UT), iatrogenic UT, non-palpable testis were excluded.
Results: During the time period 62 patients with UT were operated. 42 patients had with right UT, 18 patients had with left UT, 2 patients had bilateral UT, total was 64 orchiopexy. The average age was 4,37 (6 months- 15 years). The locations of UT were 22 at the level of external ring, 20 in inguinal canal, 8 at the level of internal ring, 7 at superficial inguinal pouch, 7 prescrotal. PV was found in all patients (%100). Removing of PV provided mean 1,89 cm lengthening among patients (10-65%). Lower located testes gained lesser lenght comparing to the proximally located testes. All the testes could be placed in the scrotum and no relapse and/or atrophy was detected.
Conclusion:Removing of the PV during orchiopexy is inconclusively mandatory.
İNMEMİŞ TESTİSLİ OLGULARDA PROSESSUS VAJİNALİS EKSİZYONUNUN TESTİSİN İNDİRİLEBİLİRLİĞİNE ETKİSİ
A Karagözoğlu, T Özdemir, A Sayan, A Arıkan
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
Giriş: Orşiopeksi çocuk cerrahisi kliniklerindede en çok yapılan ameliyatlardan biridir. Bu prospektif çalışmada ameliyat sırasında prosessus vajinalis (PV) eksizyonunun testisin indirilebilirliğine etkisinin sayısal sonuçları değerlendirilmiştir.
Metod: Ocak 2013- Mart 2014 arasında inmemiş testis (İT) nedeniyle opere edilen hastalarda inguinal eksplorasyonla bulunan testis, distalde gubernakulumdan serbestleştirildikten sonra nötral pozisyonda cilt üzerine bırakılarak iç ring’den testis distal ucuna kadar olan uzunluk steril cetvel ile ölçüldü. Daha sonra PV varlığı araştırıldı ve bulunan PV diseksiyon ile iç ring hizasına kadar çıkarıldı. PV çıkarıldıktan sonra iç ring’ den testis distal ucuna kadar olan uzunluk tekrar ölçülerek PV eksizyonunun kord ve elemanlarında ne kadarlık bir uzama sağladığı kaydedildi. Çalışmaya hipogonadizmin eşlik ettiği kromozom anomalili olgular, meningomyelosel ya da serebral palsi gibi sinir sistemi anomalileri olan olgular, nüks İT, iatrojenik İT, non-palpable testis tanılı olgular dahil edilmedi
Sonuçlar: Belirlenen zaman aralığında 62 hasta ameliyat edildi. 62 hastanın 42’ ünde sağ İT, 18’ unda sol İT, 2’ sinde bilateral İT saptandı ve toplam 64 orşiopeksi yapıldı. Hastaların tanı anındaki yaşları 6 ay- 15 yaş arasında değişmekteydi. Ortalama yaş 4,37’ idi. 64 İT’ ten 22’ si dış ring hizasında, 20’ si inguinal kanalda, 8’ i iç ring hizasında, 7’ si yüzeyel inguinal poşda, 7’ si yüksek skrotalde bulundu. Hastaların %100’ ünde PPV saptandı. PV eksizyonuyla sağlanan uzama 0,8 cm ile 4 cm arasında değişmekteydi. Ortalama kazanım 1,89 cm’ idi. (Ortalama % 25, %10- 66). Yaş ile uzama arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gösterilememiştir, ancak testisin yerleşimi ile uzama arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Tartışma: Orşiopeksi sırasında PV çıkarılması testisin indirilebilirliğinde önemli bir unsurdur