TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 32

A rare cause of constipation: Primary retroperitoneal cyst hydatid

A Erkoç, ME Dörterler, ME Boleken
Harran University Medical Faculty Pediatric Surgery Department

Introduction: Hydatid disease is parasitic infestation caused by the larvae of Echinococcus granulosus. It is an endemic health problem in South East Asia, Mediterranean countries, the Middle East, and the Far East. Humans get infected by ingesting echinococcus eggs in contaminated water or food. Primary retroperitoneal hydatid disease is extremely rare and difficult to diagnose preoperatively. We herein report a case of a 15 year old girl with primary retroperitoneal hydatid disease.

Case Report: A 15 year old girl presented our clinic with constipation for 4 months. Her routine laboratory findings were normal. Only narrowing in rectum was found in physical examination. X rays of abdomen and chest were normal. A cystic lesion was seen in abdominal ultrasound.  A cystic mass determined with  6*7 diameter between uterus and rectum in MR imaging of pelvis. This cystic mass was multilocular with disseminated membranes. Surgical exploration, via midline incision, revealed a giant cystic mass in between uterus and rectum . The germinative membrane was removed after fluid been drained and irrigation with 30% saline solution. The patient received albendazole postoperatively for 4 weeks (20 mg/kg/day, twice daily) to reduce the rate of recurrence.

Conclusion: Most of the abdominal or pelvic cystic hydatid disease are determined to be secondary to previous rupture of hepatic cysts .The occurrence of primary retroperitoneal hydatid cyst is extremely rare. Hematogenous dissemination is the most widely accepted hypothesis to explain the pathogenesis. Other hypothesis including disseminating through intestinal lymph vessel and thoracic duct . Various kinds of diseases may present as peritoneal or retroperitoneal cyst, including lymphangioma, teratoma, ovarian neoplasm,  hydrosalpinx,  hydronephrosis, ectopic ureterocele, etc. And usually, the definitive diagnosis can be made only during surgery or pathologically.  Also MR imaging is a useful radiological method for differential diagnosis in pelvic cystic masses of children.

Konstipasyonun nadir görülen bir nedeni: Primer retroperitoneal kist hidatik

A Erkoç, ME Dörterler, ME Boleken
Harran Üniversitesi Tıp Fak. Çocuk Cerrahisi AD

Giriş: Kist Hidatik Güneydoğu Asya, Akdeniz Ülkeleri, Ortadoğu ve Uzakdoğu da endemik olarak görülen bir hastalıktır. Kedi köpek gibi hayvanların dışkısı ile atılan embiryone yumurtalar fekal oral yolla insanlara geçerek enfeksiyona neden olurlar. Bu parazitin larva formu intestinal mukozaya penetre olarak kan dolaşımı ve lenfatik sistem yoluyla başta karaciğer, akciğer,  olmak üzere diğer organlara göç eder ve başlıca enfeksiyonu bu organlarda oluşturur. Primer retroperitoneal kist oldukça nadirdir. Biz bu çalışmada kliniğimize kabızlık şikayeti ile gelen 15 yaşında retroperitoneal  kist hidatik vakasını sunacağız.

Olgu sunumu:15 yaşında kız çocuğu polikliniğimize 4 aydır devam eden kabızlık şikayeti ile geldi. Kız çocuğunun yapılan muayenesinde rektal tuşede, rektumda darlık tespit vardı. Hastanın kan değerleri normaldi. Batın ve akciğer grafisinde herhangi bir patolojiye rastlanmadı. USG de retrouterin bölgede olduğu bölgede olduğu görülen kistik kitle tespit edildi. Ardından çekilen Pelvik MR da retrouterin bölgede uterusun taban kısmından başlayıp yukarı doğru uzanım gösteren ve rektuma bası yapan 6*7 cm boyutunda multiloküle, içerisinde  hipointens ayrılmış membranlar bulunan kistik lezyon izlendi. Hasta cerrahi operasyona alındı. Göbek altı median insizyon ile kiste ulaşıldı.  Kist subtotal olarak eksize edildi.. Hastaya post operatif 4  hafta boyunca albendazol (20 mg/kg günde iki kez) verildi.

Sonuç:Retroperitoneal kistlerin önemli bir kısmı hepatik kistlerin rüptüre olmasına sekonder olarak veya cerrahi işlem sırasında kistik sıvının bulaşması nedeniyle ortaya çıkar. Diğer organlarda bulunmaksızın primer olarak retroperitoneal kist hidatik görülmesi oldukça nadir bir durumdur. Retroperitoneal bölgede ortaya çıkması hematojen yolla parazit yumurtalarının (onkosfer) karaciğer ve akciğerden geçip retroperitona implante olması ile açıklanmaktadır. Diğer bir hipotez ise intestinal ve torakal lenf drenajı ile ulaştığıdır. Cerrah  ön tanı olarak retroperitoneal  bölgede bir kistik yapı ile karşılaştığında lenfanjiom, teratom, ovarian neoplastik yapılar, hidronefroz, yanında kist hidatiği de aklına getirmelidir. Genellikle kesin tanı cerrahi işlem sırasında veya patolojik çalışma ile  konulabilmektedir. Pelvik MR özellikle pelvik bölgedeki kistik kitlelerin ayırıcı tanısında önemlidir.

Close