Poster - 65
Rapidly Enlarging Giant Fibroedenoma Case
Aim
Although malign breast tumors are seldom, developmental and congenital breast anomalies are seen in large numbers in children. We present a case who needed a surgical operation among the patients who had breast pathologies.
Material and method
A retrospective clinicopathologic investigation was made after operation of a 12 year old girl who had a mass in her left breast and who was the only case operated among cases referred to our Kocaeli Derince Education and Research Hospital Pediatric Surgery Clinic between the period of january 2011-january 2014.
The diagnosis of our cases were made by means of physical exam and ultrasonography. They were regularly followed by physical exam and USG as outpatient. Our patient referred rapidly enlarging giant mass in 15 days had a 10x9x5 cm mobile of rubber density and painless left breast mass on the below outer quadrant which was excısed totally. Giant fibroedenoma diagnose was confirmed histopathologically. She was followed for 2 years without any complication.
Result
Breast lesions in chlidren should be defined by using all necessary diagnostic tools and followed for long periods. Fibroadenoma cases must be observed in quick succession periods without operation for a long time because of the features of the mass can change. But such as our patient rapidly enlarging giant masses, so we think that it is obligatory to excision the mass completely for accurate diagnosis.
Hızlı Büyüyen Dev Fibroadenom Olgusu
Amaç: Çocuklarda malign meme tümörleri nadiren görülmesine rağmen gelişimsel ve doğumsal meme anomalileri sık görülmektedir. Kliniğimizdeki meme patolojileri olan çocuk olgulardan cerrahi gereksinimi olan bir olgunun genel değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Ocak 2011- Ocak 2014 yılları arasında Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahi kliniğimize başvuran meme patolojisi olgulardan tek opere edilen 12 yaşında sol memede kitlesi olan kız olgunun geriye dönük olarak klinikopatolojik özellikleri incelenmiştir.
Bulgular: Olgularımızda meme anomalilerinin tanısı fizik bakı ve ultrasonografi (USG) ile tanı konmuştur. Hastalarımız düzenli olarak fizik bakı ve USG ile ayaktan izlenmiş. 15 günde belirgin büyüme öyküsü ile başvuran sol meme alt dış kadranda 10*9*5 cm boyutlarında hareketli, lastik kıvamında, ağrısız kitle olgumuza cerrahi olarak total eksizyon uygulanmıştır. Çıkarılan kitlenin incelemesinde dev fibroadenom tanısı kesinleşmiştir. Postoperatif 2 yıldır sorunsuz takip edilmektedir.
Sonuç: Çocuklarda meme hastalıklarında lezyonlar, gerekli tüm tanı yöntemleri yapılarak uzun süre izlenmelidir. Fibroadenom tanılı olgular, kitlenin özelliği değişebilmesi nedeniyle daha kısa aralıklarla ve daha uzun sürelerle ameliyatsız izlenmelidir. Ancak hastamızdaki gibi memede hızlı büyüyen dev kitlelerde kesin tanı için cerrahi olarak kitlenin tümüyle çıkarılması gerektiği düşüncesindeyiz