TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 62

MIGRTION OF INGESTED FOREIGN BODY – CASE REPORT

Introduction

We present a rare case of pulmonary foreign body which is succesfully extracted by open surgery in our clinic.

Case

Four-year old boy referred to emergency traume room with fall from height. His radiogram revealed an opaque object in right hemithorax in addition to clavicular fracture. Physical examination showed no sign of penetration to chest and when questioned, there were no history of  foreign body ingestion. CT scan demonstrated a needle-like substance in the right pulmonary parenchyma. Also the scanning revealed a suspicious association of pericardium with one tip of the needle.  Right thoracotomy was performed and it was detected that the needle was broken from tip and penetrated to pericardium. The quilt needle was extracted from right upper lobe. Patient was discharged at sixth postoperative day. First and third month postoperative controlls were uneventfull.

Discussion

Foreign body ingestions are the one of the most causes of pediatric ER referances. ingested subtance frequently passes through the intestinal system and excreated with feaces. More rarely, these objects can stack  gastrointestinal system and endoscopic or surgical removal may be required. There are a few cases in the literature presenting the migration of sharp/needle-like foreign bodies out of digestive system after ingestion but the mechanism stays unclear.

Needle extracted from our patient considered to be in the body for more than a year due to loss in its metalic characteristics. Unlike the other cases in the literature, our patient was asymptomatic and foreign body was detected incidentally.

Results

Ingested foreign bodies oftenly excreated without any complications.Very rarely they can migrate out of digestive system. This complication should be considered in every patient with foreign body ingestion. Especially if the ingested substance was needle-pointed, it must be sure that the object has left the body before removing follow-up.

YUTULAN YABANCI CİSMİN EKSTRAİNTESTİNAL MİGRASYONU – OLGU SUNUMU

Giriş

Kliniğimizde cerrahi olarak çıkartılan ilginç bir pulmoner yabancı cisim olgusu sunulmuştur.

Olgu

4 yaşında erkek hasta yüksekten düşme nedeniyle getirildiği acil serviste sağ klavikula fraktürü öntanısıyla çekilen grafisinde klavikula fraktürüne ek olarak sağ hemitoraksta opak  yabancı cisim saptanması üzerine kliniğimize yatırıldı. Fizik muayenesinde göğüs ön ve arka yüzde penetran travma düşünüdürecek bulgu saptanmadı. Aile sorgulandığında bilinen yabancı cisim yutulması öyküsü olmadığı öğrenildi. Toraks bilgisayarlı tomografisinde sağ akciğer parankimi içerisinde bir ucu perikard ile ilişkili iğne benzeri yabancı cisim saptandı. Yapılan sağ torakotomide sağ üst lob inferiorunu tamamen kat eden ve ucu son 1 cmlik alandan kırılmış ve perikarda penetre olmuş yorgan iğnesi çıkartıldı. Olgu operasyondan 6 gün sonra taburcu edildi. Postoperatif 1. ve 3. ay kontrollerinde sekelsiz olarak izlenmektedir.

Tartışma

Yabancı cisim yutulmaları çocukluk yaş grubunda en sık acil servis başvuru sebeplerinden biridir ve sıklıkla yutulan yabancı cisim gastrointestinal sistemi katederek feçesle atılır. Daha nadir olarak gastrointestinal sistemin belli bölgelerinde takılabilir ve endoskopik ya da cerrahi olarak çıkartılması gerekebilir. Literaturde mekanizması net aydınlatılamamakla birlikte sivri ya da iğne benzeri  cisimlerin yutulması sonrası yabancı cismin gastrointestinal sistemi penetre ettiği ve mediastene ya da perikarda invaze olduğunu gösteren sınırlı sayıda olgu sunumları bulunmaktadır.

Hastamızdan çıkartılan yabancı cisim metal özelliğini kaybetmiş görünümü nedeniyle bir yılı aşkın süredir vücut içerisinde bulunduğunu düşündürmektedir. Literatürde tanımlanmış diğer olgulardan farklı olarak yabancı cismin tesadüfen saptanması ve hastamızın bu süre boyunca asemptomatik olması bizim olgumuzu daha da ilginç kılmaktadır.

Sonuç

Çocukluk çağında yutulan yabancı cisimler sıklıkla komplikasyona neden olmadan vücudu terk etmektedir ancak çok nadiren de olsa intestinal sistem dışına migrasyon görülmektedir. Bu nadir komplikasyon yabancı cisim yutulması ile gelen tüm olgularda akılda tutulmalı ve özellikle sivri uçlu iğne benzeri cisim yutan hastalarda cismin vücudu terk ettiğinden emin olunana dek olgu takipten çıkartılmamalıdır. 

Close