TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 31

Wandering spleen: A rare cause of acute abdomen in children

Introduction: Wandering spleen is a rare condition characterized by the absence or underdevelopment of one or all of the ligaments. Wandering spleen may present as an incidental finding, an abdominal mass or torsion of the vascular pedicle causing venous congestion and acute abdominal pain, and eventually infarction. In our case this anomaly was presented as an acute intestinal obstruction with splenic torsion.

Case report: A healthy 7–month- old boy admitted to the emergency clinic with suddenly onset bilious vomiting, abdominal distention, and lethargy. On physical examination there was  tachycardia, tachypnea and moderate dehydration. Physical examination revealed severe abdominal distention with hyperactive bowel sounds. An immobile pelvic mass was palpable, in lower quadrant, but, there were no tenderness. Plain abdominal x-ray revealed multiple air-fluid levels. His urinalysis and biochemistry were within the normal limits. Ultrasonography could not defect any abnormality. At surgery, the spleen was located in the left lower abdomen; small bowel loops were much dilated; and the spleen was mobile. The splenic pedicle was torted around the ileum. Splenopexy was performed to posterior abdominal wall and diaphragm after releasing of the pedicle around the ileum.

Conclusion: Intestinal obstruction is an important cause of acute abdomen in children that requires immediate care. In most cases, surgery is needed to relieve the obstruction and avoid necrosis of too much of the intestine. Wandering spleen is a rare cause of intestinal obstruction in children. The diagnosis of wandering spleen is extremely difficult to establish because it is such a rare condition and is clinically nonspecific. An early diagnosis and surgical care are the best guarantee for preserving the spleen.  The wandering spleen should be kept in mind when investigating a "curious" acute abdomen, especially in children with acute abdomen.

Gezici dalak: Çocuklarda kut karının nadir bir nedeni

Giriş: Gezici dalak dalağın çevresel yapılarla olan bağlarının tamamının veya birkaçının yokluğu veya az gelişmesi ile karakterize nadir gözüken bir klinik tablodur. Gezici dalak tesadüfen ortaya çıkabildiği gibi , dalağın vasküler yapılarının torsiyonu sonucunda venöz  konjesyonu sonucunda  akut karın ve en sonunda dalağın enfarktına sebep olan bir klinik durum olarak ortaya çıkabilir.

Olgu sunumu:7 aylık kız çocuğu ani başlayan safralı kusma, abdominal distansiyon ve letarji şikayeti ile acil servise geldi. Fizik muayenede hastada taşikardi , taşipne ,ve orta düzeyde dehidratasyon vardı. Hastada ciddi derecede abdominal distansiyon hiperaktif barsak sesleri mevcuttu. Palpasyonla sol alt kadranda immobil bir kitleele geliyordu.. Direkt abdominal grafide hava-sıvı seviyeleri vardı. İdrar analizi ve biyokimyasal parametreler normaldi. Ultrasonografide herhangi bir patolojik bulgu yoktu. Hasta acil şartlarda operasyona alındı. Hastanın yapılan cerrahi eksplorasyonunda dalağın sol alt kadranda sadece pedikülüne bağlı bir şekilde serbest olarak bulunduğu ve ileum etrafında dönerek ileumu obstrükte ettiği görüldü. Dalak karın arka duvarı ve diafragmaya fikse edilerek splenopeksi yapıldı.

Sonuç: İntestinal obstrüksiyon çocuklarda akut karına ve intestinal obstrüksiyona neden olan ve acil şartlarda müdahale edilmesi gereken bir klinik tablodur. Erken yapılacak müdahale ile obstrüksiyona neden olan patolojinin giderilmesi ile daha fazla barsak dokusunun nekroze gitmesi önlenebilir .Gezici dalak çocuklarda intestinal obstrüksiyonun ve akut karının oldukça nadir görülen bir nedenidir. Bu yüzden bu klinik tablonun tanısı oldukça güçtür. Erken tanı dalağın korunmasında kritik öneme sahiptir. Gezici dalak herhangi bir nedenin bulunamadığı akut karın vakalarında akla gelmesi gereken bir anomalidir.

Close