TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 70

What Are The Differences of New Patients’ Rights Regulations From The Former?

AIM: The former Patients’ Rights Regulation has entered into force by published in numbered of 23420 Official Gazette at 01.08.1998. But some articles of this regulation have changed at 08.05.2014 in numbered of 28994 Official Gazette at the same date. In this paper, it’s aimed to emphasize the changing articles of Patients’ Rights Regulation.
MATERIALS AND METHODS: Different sources were investigated to determine the differences between new and former form the Regulation. These sources include Official Gazette with paper and books of the Turkish Medical Association, Forensic Medicine, Health Law, Administrative Law and Criminal Law. In addition; the opinion was taken from a faculty member of the University’s Law Faculty Department of Administrative Law and Criminal and Criminal Procedure; and also another university’s department of Forensic Medicine’s opinion was taken.
FINDINGS: A part of changing substances in new Patients’ Rights Regulation is related with informed consent. Make additions and modifications to substances that 3., 4., 15., 18., 20., 24., 26., 31. and 42. in former regulation. In modified article of 31, it’s an important change that give authorize to physician for expanding the boundaries of medical intervention if necessary. The most important changing is addings to article of 42 those are related to the rules that the patient must obey while take health care services, creation of committee and duties of patient communication units and patients’ rights. At the end of new regulation is located a “Temporary Article” about conversion of patients’ rights units.
RESULTS: Besides the changes in New Patients’ Rights Regulation “Identify the rules to be obeyed by patients” and “Expanding the boundaries of medical intervention powers were given to physicians” are changes that very important. But it’s necessary that adaptation to present conditions of this regulation by make changes and additions to other articles.
 

Yeni Hasta Hakları Yönetmeliğinin Eskisinden Farkları Nelerdir?

AMAÇ: Eski Hasta Hakları Yönetmeliği 01.08.1998 tarihinde 23420 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak bu yönetmeliğin bazı maddeleri 08.05.2014 tarihinde değiştirilmiş ve bu değişen maddeler aynı tarihte 28994 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu bildiride, Hasta Hakları Yönetmeliğinin değişen bu maddelerinin vurgulanması amaçlanmıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Hasta Hakları Yönetmeliğinin eskisi ile yenisi arasındaki farkların belirlenmesi ve irdelenmesi için değişik kaynaklar incelenmiştir. Bu kaynaklar arasında Türk Tabipler Birliği, Adli Tıp, Sağlık Hukuku, İdare Hukuku ve Ceza Hukuku makale ve kitapları ile Resmi Gazete bulunmaktadır. Ayrıca ilimizdeki bir üniversitenin Hukuk Fakültesi İdare Hukuku ve Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dallarından; diğer bir üniversitenin Adli Tıp Anabilim Dalından ilgili öğretim üyelerinin görüş ve kaynaklarından yararlanılmıştır.
BULGULAR: Yeni Hasta Hakları Yönetmeliğinde değişen maddelerin bir bölümü hastalardan tıbbi girişimler için alınacak rıza ve aydınlatılmış onam ile ilişkilidir. Eski yönetmelikteki 3., 4., 15., 18., 20., 24., 26., 31. ve 42. maddelerde ekleme ya da değişiklik yapılmıştır. Değiştirilen 31. maddede, tıbbi girişim öncesi alınan onamın, hekime uygulanacak tıbbi girişimin gerektiğinde sınırlarını genişletme yetkisini vermesi önemli bir değişikliktir. En önemli değişiklik ise 42. maddeye yapılan eklemelerdir. Bu eklemeler sağlık hizmeti alırken hastanın uyması gereken kurallar, hasta iletişim birimleri ve hasta hakları kurullarının oluşturulması ve görevleri ile ilgilidir. Yeni yönetmeliğin sonunda şu anda sağlık kurum ve kuruluşlarında bulunan hasta hakları birimlerinin en geç üç ay içinde hasta iletişim birimine dönüştürülmesi veya birimlerin hiç yapılanmadığı kuruluşlarda en geç altı ay içinde hasta iletişim birimlerinin kurulması ile ilgili “Geçici Madde” bulunmaktadır.
SONUÇLAR: Yeni Hasta Hakları Yönetmeliğinin bazı değişikliklerin yanında “hastaların uymaları gereken kuralların belirlenmesi” ve “tıbbi girişimlerin sınırlarının genişletilmesi yetkisinin hekime verilmesi” çok önemli değişikliklerdir. Ancak diğer maddelerde de ekleme ve değişiklikler yapılarak bu yönetmeliğin günümüz koşullarına uyarlanmasına gereksinim vardır.
 

Close