Oral Presentation - 1
Evaluation of techniques of subureteric injection and double hydrodistention implantation for endoscopic treatment of vesicoureteral reflux
D Güney, MN Azılı, A Şenaylı, Z Livanelioğlu, T Tiryaki
Ankara Child Health and Diseases, Hematology Oncology Training and Research Hospital Department of Pediatric Surgery
Evaluation of techniques of subureteric injection and double hydrodistention implantation for endoscopic treatment of vesicoureteral reflux
Purpose: VUR is a common urinary tract abnormality in childhood. Subureteric teflon injection (STİNG) is the first described method for endoscopic treatment. Over time various modifications have been described. Such as hydrodistention implantation technique (HIT), and double HIT (DHIT). In our study injection techniques evaluated for endoscopic treatment of VUR.
Material and Methods: Between May 2006 - June 2013 178 cases with VUR treated with endoscopic techniques. All cases with any degree of reflux have frequent urinary tract infection, were included in the study. In some cases, the preferred method was DHIT who have high degree of relux and dilated ureteral orifice with visible ureter tunnel. The dextranom hyaluronic acid was used as injection material. After 6 months of injections voiding cyctouretrography (VCUG) performed. Cases have decreases of relux grade 1 or 2 are regarded as healed.
Results: 143 (80.3%) girls , 35 (19.7%) boys at median age of 82,1 months are evaluated. In 128 (71.9%) cases STİNG procedure performed , in 50 (28.1%) cases DHIT performed. High grade reflux ratio is 41% in STING group, 46.9% in DHIT group.
The rate of healing of reflux is 67.1% in STİNG group . When cases which have continuing low grade reflux after STİNG are inserted, this ratio becames 92%.
The rate of healing of reflux is 66% in DHIT group. When cases which have continuing low grade reflux after STİNG are inserted, this ratio becames 98%.
Conclusion: When DHIT preferred in appropriate cases, success rate can be increased. With experiences and developed methods, more effective use in the treatment of injection options will be provided.
Vezikoüreteral reflü olgularında, endoskopik tedavide subüreterik enjeksiyon ve double hidrodistansiyon enjeksiyon tekniklerinin değerlendirilmesi
D Güney, MN Azılı, A Şenaylı, Z Livanelioğlu, T Tiryaki
Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği
Vezikoüreteral reflü olgularında, endoskopik tedavide subüreterik enjeksiyon ve double hidrodistansiyon enjeksiyon tekniklerinin değerlendirilmesi
Amaç : Çocukluk çağının sık görülen üriner sistem anomalilerinden biri olan vezikoüreteral reflü (VUR) tedavisi gelişim göstermektedir. İlk tariflenen enjeksiyon yöntemi olan subüretrik teflon enjeksiyonu (STING) üzerinde modifikasyonlar yapılmıştır. Hidrodistansiyon enjeksiyon tekniği (HIT) ve double HIT (DHIT) sayılabilir Çalışmamızda endoskopik VUR tedavisinde uygulanan enjeksiyon teknikleri karşılaştırılmıştır
Olgular ve Yöntem : Mayıs 2006 - Haziran 2013 tarihleri arasında endoskopik olarak tedavi edilen 178 VUR’ lü olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Herhangi bir derecede VUR’ u ve eşlik eden sık idrar yolu enfeksiyonu (İYE) olan tüm olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Yüksek dereceli reflülü , sistoskopi bulgusu olarak dilate üreter orifisi ile birlikte üreter tüneli de görünür olan olgulara DHIT yöntemi ile enjeksiyon tercih edildi. Enjeksiyon materyali olarak dextranomer hyaluronik asit kullanıldı. Enjeksiyondan 3-6 ay sonra voidingsistoüretrografi (VCUG) ile değerlendirildi. Enjeksiyon sonrasında derecesi 2 ve 1’ e gerileyen olgular ek semptomları yok ise iyileşmiş olarak kabul edildi.
Bulgular: 143’ ü (%80.3) kız , 35’ i (%19.7) erkek , yaş aralığı 3 ay – 14 yaş (ort.82.17ay ) olan serimizde , 128 (%71.9) olguya STİNG , 50 (%28.1) olguya DHIT uygulandı. STİNG grubunun %41’ inde , DHIT grubunun %46.9’ unda reflü yüksek dereceli (4-5) idi. STİNG uygulanan grupta ilk enjeksiyon sonrasında %35.9, ikincide %37.5, üçüncüde %73.9 ve dördüncüde %66.3 oranında iyileşme görüldü. STİNG ile reflünün iyileşme oranı %67.1 idi. Düşük dereceli devam eden VUR olan ve ek semptomu olmayan 32 olgu eklendiğinde STİNG başarı oranının %92.8 olduğu görüldü.
DHIT uygulanan grupta %38’ inde ilk enjeksiyonda , %32’ sinde ikinci, %38 üçüncü ve %20 dördüncü enjeksiyonlarda iyileşme görüldü. DHIT ile iyileşme oranı %66 idi. Düşük dereceli devam eden VUR olan ve ek semptomu olmayan 16 olgu eklendiğinde başarı oranı %98 olmaktadır.
Sonuç: DHIT ‘in uygun vakalarda uygulanması ile başarı oranının arttırılabilir. Gelişen tecrübe, geliştirilen yöntemler ile VUR tedavisinde enjeksiyon seçeneğinin daha etkili kullanımını sağlanacaktır.