Oral Presentation - 96
Our 10 Years Experiments on Testicular - Paratesticular Mass
~~Object: To present patients’ datas and clinical experiments who was operated because of testicular and paratesticular mass in our clinic between 2004 – 2014.
Methods: 16 patients (18 testicles) who were operated because of testicular and paratesticular mass are retrospectively investigated for age, complaint, patological diagnosis, side, complication and long term follow up.
Findings: The most frequent complaint of our patients is scrotal swelling. The following reasons are scrotal pain, scrotal rash and mass palpation. Mean age is 5.35 years (2 month – 18 age). Three paratesticular mass when assessed patologically, there are 1 accessory spleen, 1 epididymal abcess and 1 benign fibrotic mass. Fifteen testicular mass when assessed there are 4 benign and 11 malign results. Benign masses are ranged as 1 necrosis + bleeding and 1 sign of granulomatous inflammation (Brucellosis), 1 hyalinizing testicular tissue and 1 mature teratoma. Malign masses are ranged as 7 neoplastic infiltration (leukemia / lymphoma), 2 yolk sac tumours and 2 germ cell tumour. In long term follow ups there are 2 mortality which are neoplastic infiltration, otherwise there is no early or long term complications.
Results: Testicular and paratesticular masses are rarely seen in childhood however they must be remembered. Cases should call control immediately and if there is suspicion on examination and radiological screen patients should urgently scheduled for exploration because of nonspesific symptoms in differantial diagnosis of epididymitis and orchidal or testicular torsion in order to rule out or diagnose neoplasia in conservatively followed case.
Unlike other series in our series secondary tumour rate is higher and primary tumour rate is lower. This may be associated that we are in good medical center for oncologically preoperative evaluation. If necessary, frozen option must be remembered because of there are false pozitivity or negativity.
TESTİKÜLER - PARATESTİKÜLER KİTLELERDE 10 YILLIK DENEYİMİMİZ
~~AMAÇ: Kliniğimizde 2004 – 2014 yılları arasında Testiküler ve Paratestiküler kitle nedeniyle opere edilmiş olan hastalarımızın verilerinin ve klinik deneyimimizin sunulması
MATERYAL – METOD: Testiküler ve Paratestiküler kitle nedeniyle opere edilmiş olan 16 hasta (18 testis) yaş, başvuru şikayeti , patolojik tanı, taraf, komplikasyon ve uzun dönem takip açısından retrospektif olarak tarandı.
BULGULAR: Hastalarımızda en sık başvuru şikayeti skrotal şişlik. Bunu takip eden semptomlar ise sırasıyla skrotal ağrı, skrotal kızarıklık ve kitle palpe edilmesidir. Ortalama yaş:5.35 (2 ay-18yaş). 3 adet olan paratestiküler kitleler patolojik açıdan değerlendirildiğinde; 1 aksesuar dalak, 1 epididim absesi ve 1 benign fibrotik tümör tespit edilmiştir. 15 adet olan testiküler kitleler patolojik açıdan değerlendirildiğinde ise; 4 benign , 11 malign sonuçla karşılaşılmıştır. Benign kitleler; 1 nekroz+kanama bulguları, 1 granulomatöz ilhihap bulgusu (Bruselloz), 1 hyalinize testis dokusu ve 1 matür teratom şeklinde dağılım göstermektedir. Malign kitleler ise; 7 neoplastik infiltrasyon (lösemi / lenfoma), 2 Yolk Sac Tümörü ve 2 Germ Hücreli Tümör şeklide dağılım göstermiştir. Uzun dönem takiplerinde neoplastik infiltrasyon olduğu saptanan 2 olgunun ex olduğu görülmüş, bunun dışında erken ve geç dönem komplikasyona rastlanmamıştır.
SONUÇ: Çocukluk çağında testiküler ve paratestiküler kitleler nadir görülmekle birlikte mutlaka akılda tutulması gereken bir antitedir. Özellikle epididimit, orşit veye testis torsiyonu ile karışabilecek non-spesifik semptomları olması nedeniyle, konservatif izlenen olgularda neoplaziyi ekarte etmek veya tanısını koymak için kısa süre sonra hastalar mutlaka kontrole çağrılmalı, muayene ve radyolojik tetkikleri şüpheli olan hastalarda ivedilikle eksplorasyon planlanmalıdır.
Bizim serimizde diğer serilerden farklı olarak sekonder tümör oranı daha fazla ve benign tümör oranı daha düşüktür. Bu durum onkolojik açıdan preoperatif değerlendirmede iyi bir merkezde bulunuşumuzla ilgili olabilir. Yanlış pozitiflik veya negatiflik ile karşılaşılabilindiğinden gerektiğinde frozena seçeneği unutulmamalıdır.