TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 72

What do students think about pediatric surgery education? Evaluation of pediatric surgery internship questionnaires and students’ exam success rates:

Aim:   

The aim of this study is to evaluate the thoughts of Cerrahpasa Medical School Turkish and English student groups about Pediatric Surgery education during their internship and the Pediatric surgery post-internship exam success rates, retrospectively.  

Materials and Methods:

A questionnaire form was given to fifth year medical students participated two weeks of pediatric surgery internship during the years 2009 and 2013 and their feedback was evaluated. The questionnaire form included multiple choice questions about theoretical and practical training and exam (30% written and 70% verbal, predominantly) following the internship period. Additionally, students were recruited to express their personal advice in order to supply a more efficient internship for future students.

Results:

The most high-rated feedback in the survey were efficient use of class time by instructors (85.7%) and maintaining necessary and helpful information they will benefit during their medical practice (87.4%).

Short span of bedside education (51.4%) and physical insufficiency of the classroom (52.2%) were also emphasized.

Despite the common attitude about the objectivity of the verbal exam, some student critics mentioned this part “unfair”. While the internship success rates of the groups were evaluated, high percentage of the students (77.6-95.8%) got successful results. However, despite the steady success rate of English program students, a decrease was determined in the grades of Turkish program students during the last four years.

Conclusion:

Theoretical lectures were graded to be efficient by the students, but the main emphasize was on the inadequate time of practical education. Our comment about this critique points out the short duration of the internship. The variety of the success rate was thought to be related to national “Medical Specialty Exam”. Surveys and questionnaires are fruitful about deciding in the revisions of intern education for the following terms. 

Çocuk cerrahisi eğitiminde öğrenciler ne düşünüyor? Çocuk cerrahisi staji eğitim anketlerinin ve öğrenci başari oranlarinin değerlendirilmesi:

Amaç:

Bu çalışmada Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı'mızda staj yapan Türkçe ve İngilizce staj gruplarındaki öğrencilerin Çocuk Cerrahisi eğitimi ile ilgili düşünceleri ve başarı oranlarının geriye dönük incelenmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve yöntem:

2009-2013 eğitim dönemleri arasında fakültemizde 5. Sınıfta 2'şer hafta süreyle yapılan Çocuk Cerrahisi staj gruplarındaki öğrencilere stajsonunda değerlendirme anketleri verilerek geribildirim alınmıştır. Bu anketlerde öğrencilerden 21 ana başlıkta çoktan seçmeli sorular ile staj dönemindeki teorik ve pratik eğitimleri, staj sonu yapılan sınavı (%30 ağırlıklı yazılı ve %70 ağırlıklı sözlü) değerlendirilmeleri istenmiştir. Ankette bir alt başlıkta bu sorulara ek olarak stajın daha verimli olması için kişisel önerilerini yazılı olarak ifade etmeleri istenmiştir. Son 4 eğitim yılının bu anket sonuçları ile eşzamanlı olarak Çocuk Cerrahisi ağırlıklı sınav başarı oranlarıda değerlendirilmiştir.

Bulgular:

Anketlerde öğrencilerin eğitimde en başarılı geribildirimle öğretimüyelerinin derssaatlerini etkin olarak kullanması (%85,7) ve staj sırasında kendilerine hekim olduklarında kullanabilecekleri gerekli ve yararlı bilgilerin verildiği yönünde olmuştur(%87,4). Hasta başı eğitim süresinin kısalığı (%51,4) ve derslikle ilgili fiziki koşullardaki yetersizlik de anketlerde vurgulanmıştır (%52,2). Sınav sistemi objektif bulunmakla birlikte sınavı sözlü kısmının adaletsiz olduğuna dönük eleştiriler alınmıştır. Grupların staj başarı oranları değerlendirildiğinde öğrencilerin önemli bir kısmının (%77,6-95,8) başarılı not aldığı İngilizce gruplarda başarı oranları 4 yılda değişmemesine karşın Türkçe gruplarında başarı oranlarında son yıllarda düşme gözlenmiştir.

Sonuç:

Çocuk Cerrahisi staj eğitiminde teorik dersler öğrenciler tarafından başarılı bulunmuş olup, pratik eğitimin azlığına vurgu yapılmıştır. Bunun kısa surely bir staj olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Başarı oranlarında değişiklerin TUS ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Anketler, alınan geribildirimler ile sonraki dönemler için birimimize staj eğitiminde yapılacak revizyonlara yön verme konusunda yararlı olmaktadırlar.

Close