TÇCD 2014 32nd Annual Congress of Turkish Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 163

Foreign body in gastrointestinal system: Batteries

Aim:

To present a case admitted due to ingestion of batteries many times

Case:

Fourteen years old girl admitted to our clinic due to ingestion of 8 pieces of diclophenac sodium and 5 batteries. Physical examination and labaratory was normal. Batteries were seen in intestine in X-ray and there was no sign of perforation and ileus. Fourtyeigth hours after admittion all batteries were thrown out. She was refered to psychiatry department. 

Three months later she was admitted again ingestion of batteries and apathy. At X-ray there were at least 20 batteries located in intestines. The exact time of ingestion wasn’t known by parents. She hadn’t been attended to psychiatry department. Physical examination and labaratory was normal. First and 5th days of admission blood and urine test were done for toxicology. Seventh day on follow up all batteries were left gastrointestinal system. She was refered to psychiatry department. Since then she hasn’t have any ingestion and problem.

Conclusion:

Foreign bodies those are ingested leave intestinal system without problem. In case of battery ingestion intestinal obstruction and perforation and also heavy metal toxicity should be remembered.

Gastrointestinal sistemde yabancı cisim: çok sayıda kalem pil

Amaç:

Tekrarlayan kalem pil yutma nedeni ile başvuran bir olguyu sunmaktır.

Olgu:

Ondört yaşında kız olgu acil servisimize 8 adet diklofenak tablet ve 5 adet kalem pil yutma iddiası ile başvurdu. Fizik muayene ve laboratuar tetkiklerinde özellik saptanmadı. Ayakta direk karın grafisindepillerin intestinalanslarda olduğu, diyafragma altı hava ve obstrüksiyon bulgusu olmadığı görüldü. Kırksekiz saat sonunda tüm piller gastrointestinal sistemi terketti. Çocuk psikiyatri bölümüne refere edilerek taburcu edildi.

Olgu yaklaşık 3 ay sonra tekrar pil yutma ve çevreye ilgisizlik şikayeti ile başvurdu. Ayakta direk karın grafisindebarsaklardadeğişik seviyelerde kümelenmiş olarak yaklaşık 20 adet kalem pil görüldü. Anamnezde pillerin yutulma zamanı bilinmiyordu ve olgunun çocuk psikiyatrisi takibine devam etmediği öğrenildi. Fizik muayene ve laboratuar tetkikleri normal olan olgu takip amacıyla yatırıldı.Başvurunun ilk gününde ve 5.günde kan ve idrar örneklerinden yapılan tüm toksikoloji testleri normal sınırlarda geldi. Takipte akut batın bulgusu olmayan olguda 7. günde bütün piller rektal yoldan gastrointestinal sistemi terketti. Taburculuk sonrası yeniden çocuk psikiyatrisine yönlendirildi. Halen sorunsuz olarak takip edilen olgunun son 3 aydır herhangi bir yabancı cisim yutma anamnezi bulunmamaktadır.

Sonuç:

Yutulmmuş olan yabancı cisimler gastrointestinal sistemi sorunsuz olarak terketmektedir. Kalem pil yutulmasında intestinal obstrüksiyon ve perforasyon takibi ile birlikte ağır metal zehirlenmesi yönünden de dikkatli inceleme gerekir.

Close